Meldpunt Taal online

Logo Meldpunt Taal

Taal verandert voortdurend, maar tot nu toe ontbrak de mogelijkheid voor het publiek in Nederland en Vlaanderen – bij elkaar 23 miljoen ‘ervaringsdeskundigen’ – om die veranderingen ergens te melden, anoniem of met naam en toenaam. Daar komt vanaf 15 juni 2010 dus verandering in, want dan gaat het Meldpunt Taal online. Het meldpunt maakt de signalementen samen met allerlei bestaande taaldatabanken toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Het Meldpunt Taal is een breed samenwerkingsverband tussen een zevental Nederlandse en Vlaamse taalinstellingen en -organisaties (Instituut voor Nederlandse Lexicologie, Meertens Instituut, Genootschap Onze Taal, Nederlandse Taalunie, Van Dale Uitgevers, Stichting Nederlandse Dialecten en Variaties, koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen) en studenten en onderzoekers van diverse universiteiten (o.a. Leiden, Amsterdam en Gent). Het meldpunt is een idee van de Nederlandse NRC-columnist Ewoud Sanders.

U kan bij het Meldpunt terecht voor drie dingen:

  • Zelf een taalobservatie melden. Stel: in een gesprek of op radio of tv hoort u een woord dat u nog niet kende. Of u stuit al lezend – in een boek, krant, tijdschrift of op internet – op een opmerkelijke uitdrukking of zinsconstructie. Of: u signaleert dat de uitspraak van sommige woorden aan het veranderen is. U kunt deze observaties bij het meldpunt signaleren.
  • Allerlei zaken over het Nederlands opzoeken. Het meldpunt biedt een snel groeiende hoeveelheid taaldatabanken. Bij de lancering kan er al worden gezocht naar de spelling en de betekenis van woorden, naar voornamen, familienamen en plantennamen.
  • Meedoen aan onderzoek van taalwetenschappers. Bij de lancering kunnen bezoekers bijdragen aan onderzoek naar voetbaltaal (o.a. naar de taal van sportcommentatoren), dooddoeners (‘Wat eten we? Hussen met je neus ertussen!’) en naar zogenoemde fopdrachten (nieuwe werknemers die om een grasmik of mortelvork worden gestuurd).
Rob Belemans
taalvariatie
Opening / lancering