Krijgt Brussel een sociale bakkerij als kruispunt tussen sociaal werk, culturele diversiteit en ambachtelijke vaardigheden?

logo La Fourna

Publieke ovens waren reeds in de klassieke oudheid ontmoetingsplekken bij uitstek. In vele culturen roept de naam ervoor - four (in het Frans), forno (Italiaans), firin (Turks), fourno (Grieks) en Lferran (Arabisch) - meteen associaties op van sociale verbondenheid en producten van ambachtelijke vaardigheid. La Fourna wil in Brussel bij die rijke traditie aansluiten: een sociale bakkerij waar u lekker en ter plaatse gebakken brood kunt kopen, uw eigen brood kunt komen bakken, een workshop of een opleiding kunt volgen als opstap naar een (nieuwe) job. La Fourna wordt een warme plek voor culturele en culinaire uitwisselingen.

Dat is alvast de droom die vzw Vol-au-Vent, de organisator van de jaarlijkse Week van de Smaak in Vlaanderen, de komende maanden wil realiseren. Onder het motto 'brood brengt samen' wil La Fourna in het kosmopolitische Brussel vele actuele doelstelling dienen en mensen op diverse vlakken samenbrengen. Als basisingrediënt in vele eetculturen is brood daarbij een dankbare en erg symbolische bruggenbouwer. Bezoekers kunnen er recepten uitwisselen, proeven van elkaars culinaire specialiteiten en workshops volgen. In de bakkerij kunnen mensen met migratieachtergrond of werklozen een opleiding volgen en zo hun eerste stappen zetten richting de reguliere arbeidsmarkt of een volwaardige bakkersopleiding. Dankzij de expertise van enkele bekende bakkers, dankzij de recepten, knowhow en participatie van de inwoners en via samenwerkingen met partners op vlak van duurzame voeding, krijgt Brussel met La Fourna een échte Warme Wereldbakkerij.

De weg naar La Fourna loopt via MyMicroInvest, een platform waarop startende ondernemers aan crowdfunding kunnen doen. De eerste stap bestaat erin om draagvlak voor het initiatief aan te tonen door van voldoende mensen een stem te krijgen. Deze poll loopt nog 28 dagen. De drie populairste initiatieven krijgen vervolgens via MyMicroInvest een professionele begeleiding voor de uitwerking van hun verder opstarttraject en de eigenlijke crowdfunding.

Wie het initiatief La Fourna alvast een duwtje in de rug wil geven, zodat onze hoofdstad over afzienbare tijd over een warme plek beschikt waar brood de exponent van interculturele samenwerking kan zijn, kan vanaf nu stemmen via deze link (aanmelden via uw Facebookaccount of even registreren via de website).

Rob Belemans