Kom binnen! Foto-expo over interieurs toert door Vlaanderen

interieurbeeld_Evy_Raes

De nostalgie van het woninginterieur van haar eigen grootmoeder deed bij fotografe Evy Raes een fascinatie ontstaan voor het interieur van woningen en winkels uit de jaren 1950, ’60 en ‘70 in Vlaanderen. Dit jaar presenteert ze haar eerste grote tentoonstelling met als titel ‘Kom binnen!’.

Vijf jaar geleden begon Evy Raes actief te zoeken naar verdwijnende tijdsbeelden in de woon- en slaapkamers, keukens en winkelinterieurs achter Vlaamse gevels om ze fotografisch te documenteren. In 2011 exposeerde de jonge fotografe voor het eerst zes van haar interieurbeelden op levensgroot formaat in enkele treinstations (Antwerpen, Gent-Sint-Pieters, Mechelen en Brugge). Pendelaars en passanten kregen de kans om even stil te staan bij het interieur dat van hun eigen (over)grootmoeder had kunnen zijn. Herkenning, herinnering, emoties en gesprekken kwamen spontaan op gang. In de zomer van 2013 volgde dan de grote tentoonstelling ‘Kom binnen!’ in de Gentse Sint-Pietersabdij met 44 prints en een bijhorend fotoboek .

De expo ‘Kom binnen!’ begint nu ook aan een tournee door Vlaanderen. In het kader van de Bibliotheekweek staan de imposante interieurportretten van Evy Raes nog tot 26 oktober opgesteld in de bibliotheek en het CC ’t Vondel te Halle. De oude conciërgewoning is er voor de gelegenheid ook ingericht met een retro-interieur, waarin wie dat wil zijn boek of krant kan komen lezen. Daarnaast worden bezoekers opgeroepen om streekeigen recepten te bezorgen voor het project ‘Halse keuken’, dat volgend voorjaar tot een lokale publicatie zal leiden. In april-mei 2014 zal de expo ‘Kom binnen!’ in de tuin van de bibliotheek van Wortegem-Petegem opgesteld worden. Daar zal een combinatie gemaakt worden met een workshop portretfotografie voor kinderen.

Wie interesse heeft om deze tentoonstelling (met eventueel een flankerend erfgoedproject) op een eigen locatie te programmeren, kan contact opnemen met fotografe Evy Raes via: info@evyraes.com

Rob Belemans