Debat over de verengelsing van het hoger onderwijs in Vlaanderen

Omslag Taalradiowenken Marc Galle

Afgelopen zaterdag, 20 november 2010, organiseerde de Nederlandse Taalunie in Brugge de allereerste 'Top van de Neerlandofonie' en dat naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het Taalunieverdrag. Onder het motto ‘Nederlandse wereldtaal’ beraadden politieke vertegenwoordigers van alle landen waar Nederlands wordt gesproken (naast Nederland en Vlaanderen ook Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen en Zuid-Afrika) zich over samenwerkingsafspraken om gebruikers en mensen die het Nederlands aanleren overal ter wereld te ondersteunen. De Taalunie vindt dat de jeugd in dat proces een belangrijke rol speelt.

Aanstaande dinsdag organiseert de Universiteit Gent een debat over de verengelsing van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Precies 80 jaar na de vernederlandsing van de UGent versoepelt de Vlaamse regering immers de taalwetgeving op het hoger onderwijs. Vanaf 2012 kunnen bacheloropleidingen gedeeltelijk en masteropleidingen volledig in een andere taal worden gedoceerd, in casu het Engels. Na een inleiding door rector Paul Van Cauwenberge en door prof. dr. Gita Deneckere van de UGent, zal Marc Reynebeau een debat modereren tussen vertegenwoordigers uit de politiek en het hoger onderwijs. Panelleden zijn: minister van onderwijs Pascal Smet, Vlaams parlementslid Fientje Moerman, federaal kamerlid Siegfried Bracke, Kris Versluys (directeur onderwijsaangelegenheden UGent) en Tom Demeyer (VVS-studentenvertegenwoordiger.

Het debat begint om 20.00 uur (Aula aan de Voldersstraat 9 te Gent) en is voor iedereen toegankelijk. Het is een initiatief van de vakgroep Geschiedenis en kadert in het August Vermeylenjaar 2010-2011 van de UGent.

Rob Belemans