30 april 2012: Internationale Dag van de Jazz

logo Interantional Jazz Day

Zoekt u nog een cultureel verantwoorde reden om van vandaag een brugdag op weg naar het Feest van de Arbeid te maken? Met een knipoog naar twee landgenoten (Reinhar(d)t en Thielemans) met een legendarische fictieve voornaam (Django en Toots) die allebei als Jean Baptiste gedoopt werden, helpt Unesco u uit de nood. Tijdens de Algemene Vergadering van UNESCO in november 2011 werd immers beslist om 30 april uit te roepen tot Internationale Dag van de Jazz.
 

Deze nieuwe feestdag op de cultuurkalender is bedoeld om mondiaal het bewustzijn te versterken van de kracht die jazz heeft op educatief vlak en ter bevordering van vrede, eenheid, dialoog en samenwerking tussen mensen.  Om het met de woorden van Irina Bokova, de directeur-generaal van  Unesco te zeggen: “Jazz has been a force for positive social transformation throughout its history, and it remains so today. This is why UNESCO created International Jazz Day. From its roots in slavery, this music has raised a passionate voice against all forms of oppression. It speaks a language of freedom that is meaningful to all cultures. The same goals guide UNESCO in its efforts to build bridges of dialogue and understanding between all cultures and societies.”
Met een sunrise concert in New Orleans en een avondconcert in New York zijn de Verenigde Staten – sinds enige tijd een bijzonder aandachtsterrein voor UNESCO als het gaat over building bridges of dialogue and understanding – prominent aanwezig in het officiële programma van deze eerste International Jazz Day. Maar ook in 35 andere lidstaten (met vooral Italië, Maleisië en Portugal als uitschieters) staan er vandaag allerlei publieksactiviteiten op het programma om jazz in al zijn veelzijdigheid en kracht te laten spreken. Het gedetailleerde programma, achtergrondinformatie, interviews en beeldmateriaal van de officiële lanceringsdag die verleden week vrijdag in het Parijse hoofdkwartier van UNESCO werd gehouden, zijn te vinden op de website van UNESCO.
Wie vandaag in eigen land deel wil uitmaken van de internationale jazzgemeenschap, kan terecht in Gent, waar het conservatorium van de HoGent samen met Flat Nine vanaf 20.00u tot middernacht op maar liefst twaalf locaties in de binnenstad gratis clubconcerten programmeert. Aansluitend is er een afterjam in het Trefpunt bij Sint-Jacobs. Het programma ‘Tunes a Jazz Night’ wordt van 16.00 tot 18.00 uur op gang getrokken met een straatparade door Die Verdammte Spielerei . Voor u vanavond aan uw eigen parcours door jazzy Gent begint, kan u eerst nog even leren luisteren in de lecture performance ‘How to listen to jazz’ die Maarten Weyler, departementshoofd van het Conservatorium, verzorgt in zaal Miry aan de Hoogpoort.
 

Ons nationale jazzerfgoed heeft dringend nood aan meer aandacht. België heeft namelijk zonder meer een zeer rijk en boeiend, maar grotendeels onbekend en onontgonnen jazzverleden. Tot die conclusie komt Resonant in het onlangs opgestelde eindrapport van een vooronderzoek naar jazzerfgoed in Vlaanderen en Brussel. Daarom roep het centrum voor muzikaal erfgoed nu op om een Manifest voor Jazzerfgoed te ondertekenen. Over het jazzerfgoed in Vlaanderen en Brussel verschijnt ook een bijdrage in het eerstvolgende nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed, dat einde juni verspreid wordt.

Rob Belemans
jazz
Evenement