Persbericht bezoekersaantallen Erfgoeddag 2008

Logo ErfgoeddagErfgoeddag | Zondag 13 april 2008 | Wordt verwacht:
210.000 bezoekers blikten op Erfgoeddag in de toekomst

Wie weet wat de toekomst bracht?

Enkele cijfers: meer dan 400 erfgoedorganisaties (waaronder archieven, musea, bibliotheken, culturele centra, jeugdhuizen, heemkundige kringen enz.) en talloze erfgoedwerkers hebben vandaag samen de achtste editie van de Erfgoeddag gerealiseerd. Ruim 210.000 bezoekers lieten zich verleiden door het rijke en verscheiden aanbod van de 600 activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar peilde Erfgoeddag naar hoe men vroeger omging met de onzekerheden van de ‘toekomende tijd’…

Elk jaar biedt de keuze voor een veelzijdig thema een open uitnodiging voor de erfgoedsector om in het voetlicht te treden. Met Wordt verwacht: werd gekozen voor een uitdagend thema. Hoe keek met vroeger tegen de toekomst aan? En hoe denkt men over de toekomst van het cultureel erfgoed? Vandaag verraste de erfgoedsector het publiek met opvallend veel creatieve activiteiten.

Een greep uit het aanbod

  • Het hiernamaals herbekeken
    Archieven, kerken, kerkhoven en musea pakten uit met de veelgelaagde iconografie en de verhalen van het leven na de dood, gezien door de bril van diverse religies.
  • Expo ‘58
    Een van de belangrijkste ‘kantelmomenten’ in de cultuurgeschiedenis van de 20e eeuw was ongetwijfeld de Universele Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958. Een groot aantal organisaties peilden naar welke veranderingen er tijdens (en na) 1958 de wereld – lokaal – ingrijpend wijzigden. Gebruiksvoorwerpen, kledij, voedsel, maar ook waarden en normen zouden nooit meer zijn als tevoren…
  • Verhalen van ‘nieuwe Vlamingen’
    Met talloze getuigenissen van ‘nieuwe Vlamingen’ bracht Erfgoeddag treffend de – dikwijls erg hoopvolle – getuigenissen van migranten, op zoek naar een beter bestaan.
  • Punk is not dead!
    De tegenbeweging van de punkers schreeuwde het na de onbekommerde Golden Sixties uit: er was geen toekomst meer en hun devies luidde: No Future! Op verschillende plekken werden er concerten, lezingen en tentoonstellingen gehouden over deze subcultuur.
  • Science fiction
    Wetenschap en industriële toepassingen spraken (en spreken nog steeds) tot de verbeelding. Uitvindingen allerhande, reizen in de tijd, ‘mannen naar de maan’, futurisme in stedenbouw, samenlevingsvormen en zelfs literatuur gingen tijdens deze Erfgoeddag gretig onder het mes.
  • Waarzeggerij
    Astrologie en waarzeggerij behoren al eeuwenlang tot de populaire cultuur. Het publiek kon in de kristallen bol blikken, pendelen en horen wat de tarotkaarten te vertellen hadden.
  • Aandacht voor gezinnen
    Heel in het bijzonder rolden heel wat erfgoedorganisaties de rode loper uit voor gezinnen. Er werden activiteiten aangeboden die gezinnen samen konden doen. Oud en jong verenigd samenbrengen rond erfgoed, dat was de bedoeling.


En wat na vandaag?

Voor heel wat erfgoedorganisaties is Erfgoeddag een heel bijzonder toonmoment waaraan een heel jaar lang gewerkt is. Op verscheidene plaatsen zijn de resultaten ook na Erfgoeddag nog te bekijken. Meer info op de website van Erfgoeddag. Maar Erfgoeddag blikt zelf ook vooruit. Op zondag 26 april 2009 staat de negende editie van Erfgoeddag in het teken van vriendschap. Uit vriendschap!? wil verschillende vormen van ‘amicaliteit’, solidariteit doorheen de eeuwen heen onder de loep nemen.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Erfgoeddag krijgt de volle steun van de Vlaamse overheid.

pers