Erfgoeddag | FAKE? overdonderend succes

Campagnebeeld FAKE?

De tiende editie van Erfgoeddag op zondag 25 april 2010 was een overdonderend succes. 400 organisaties presenteerden samen meer dan 600 echte activiteiten. Musea, archieven, bewaarbibliotheken, heemkundige kringen, verzamelaars, cultuurdiensten, amateurkunstenaars en tal van andere spelers haalden vandaag de leugendetector boven. Want alle activiteiten stonden in het (vraag)teken van FAKE? Want van schone schijn, misleiding, opsmuk en vervalsingen lustten onze voorouders ook overduidelijk pap. Die vaststelling was de rode draad doorheen het aanbod van deze editie. Dankzij de kennis en kunde van de deelnemende erfgoedorganisaties kreeg het publiek tekst en uitleg bij die talloze rookgordijnen, constructies en manoeuvres uit het verleden. Heel de geschiedenis bulkt immers van de schone schijn. De balans van vandaag: bijna een kwart  miljoen bezoekers geloofden vandaag hun ogen en oren niet. 235.000 bezoekers, dat zijn 15.000 bezoekers meer dan vorig jaar.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Erfgoed raakt mensen. Dat is op deze 10e editie nog maar eens gebleken. Meer dan 400 organisaties en een tienvoud aan medewerkers hebben vandaag het beste van zichzelf en hun collecties getoond. De meesten zijn echter heel het jaar actief. Ik hoop dan ook dat deze Erfgoeddag de deelnemers goesting heeft doen krijgen naar meer. Dat is een stimulans om voort te bouwen aan een duurzaam cultureel-erfgoedbeleid.”

FAKE! Een greep uit het aanbod

  • Wetenschap, misdaad en kunst. Het zijn dunne grenzen tussen authentieke en niet-authentieke voorwerpen, en tussen wensen , interpretaties en harde feiten. Vervalsers slaan maar al te graag een slag wanneer goedgelovige kopers zich aandienen. Experts gaven vandaag uitleg over (wetenschappelijke) technieken die worden toegepast in de strijd tegen o.a. kunstcriminaliteit, valsmunterij en namaakgoederen van vroeger en nu.
  • Legenden, broodje en sagen: feiten ‘van horen zeggen’ die uitgroeiden tot sterke verhalen… Elk dorp, stad of  streek heeft zo wel zijn eigen (volks)verhalen. Op Erfgoeddag weerklonken sprookjes, oude verzinsels en nieuwe, speciaal voor de gelegenheid verzonnen sterke staaltjes. 
  • De technieken van de Schone Schijn. Het vergt ook heel wat vaardigheden en kunde om mensen te doen geloven in allerlei (al dan niet duidelijke) illusies. Zo boden (figuren)theaters en reuzendragers een inkijkje in hun interne keuken, toonden restauratoren en schilders hoe ze nieuwe zaken er kunnen doen uitzien als oud, enz.
  •  …

Ook voor deze editie hebben heel wat erfgoedorganisaties de rode loper uitgerold voor kinderen. Gezinnen werden extra verwend, met verkleedpartijen, spelletjes, zoektochten, workshops, proeverijen en nog veel meer.

En wat na vandaag?
Voor heel wat erfgoedorganisaties is Erfgoeddag een heel bijzonder toonmoment waaraan een heel jaar lang gewerkt is. Op verscheidene plaatsen zijn de resultaten ook na Erfgoeddag nog te bekijken. Meer info op de website Erfgoeddag. Maar Erfgoeddag blikt zelf ook vooruit. Op zondag 1 mei 2011 staat de elfde editie van Erfgoeddag in het teken van armoede. De zinsnede ‘Arm Vlaanderen’ klinkt in ons land als een klok. Maar wat betekent het precies? En op welke historische periode was het van toepassing, of… geldt dit nog steeds? Deze editie van Erfgoeddag bekijkt onder de roepnaam ‘Armoe troef’ hoe ‘armoede’  doorheen de tijd, dwars door alle rangen en standen zich manifesteerde, werd beleefd, aangeklaagd, geregistreerd en bestreden.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Erfgoeddag krijgt de volle steun van de Vlaamse overheid.

pers