Erfgoeddag 2010 | FAKE?

Banner FAKE?

Op zondag 25 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 10e editie van Erfgoeddag plaats. 400 organisaties – waaronder musea, archieven, bewaarbibliotheken, heemkundige kringen, amateurkunstenaarsverenigingen en tal van andere deelnemers – presenteren een veelkleurige waaier van zo’n 600 activiteiten. Stuk voor stuk zijn ze op zoek gegaan naar een invulling van FAKE?

Volgens de Van Dale betekent 'fake' “bedrog, namaak, misleiding.” Het is een synoniem voor 'nep'. Als werkwoord is het faken, en dat betekent “doen alsof, imiteren, namaken”. Bij uitbreiding verwijst FAKE? ook  naar vermoeden, veinzen, verdraaien en tal van minder fraaie aspecten… Bekeken door de erfgoedbril is FAKE? een bijzonder thema. Want… hoe kun je eigenlijk ‘het verleden’ écht leren kennen? En hoe kun je de sporen van dat verleden onbevooroordeeld lezen?

FAKE?
FAKE? confronteert het publiek met een aantal zaken die doorgaans minder uitgesproken op de agenda staan: twijfels, technisch-wetenschappelijk onderzoek, het bevragen van oude zekerheden, de geschiedenis van restauraties en collectievorming, manipulaties en het ‘onthaal’ van dubieuze werken en dito informatie. Op Erfgoeddag kun je een tour d’horizon maken van een fenomeen dat zich moeilijk laat vatten, maar tegelijk ook mensen fascineert. Een vervalsing  die was toegeschreven aan een meester uit de 17e eeuw, en ‘ontmaskerd’ wordt, haalt gegarandeerd de kranten en de nieuwsbulletins. Groot nieuws: we zijn (alweer eens) bij de neus genomen door een vernuftige falsaris. Vervalsingen en constructies  zijn de brandstof van talloze verhalen, films en eindeloze controverses en polemieken.  Tegen al dat bedrog brengt de erfgoedsector vandaag een batterij aan vaardigheden en kennis in stelling.

FAKE!
Het grote gevaar bij vervalsingen en al dan niet ‘authentieke’ getuigen uit het verleden is precies dat ze ons beeld over dat verleden kunnen sturen, vervormen en vervalsen. Dat maakt hen in zekere zin gevaarlijk, maar tezelfdertijd ook erg leerrijk. ‘Fakes’ zijn essentiële sleutels tot het begrijpen van het verleden, krachtige motoren van de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek en analysetechnieken. Alleen al daarom verdienen ze onze aandacht. En een editie van Erfgoeddag.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel. Erfgoeddag krijgt de volle steun van de Vlaamse overheid.

Praktische info
Erfgoeddag vindt plaats op zondag 25 april 2010, van 10.00 tot 18.00 uur. 400 organisaties halen met zo’n 600 activiteiten de leugendetector boven. Vanaf 25 maart is het volledige programma te consulteren op de website van Erfgoeddag. Voor een gratis exemplaar van de programmabrochure kan het publiek terecht bij alle deelnemende erfgoedorganisaties, de Lijnwinkels, de openbare bibliotheken en de grotere toerismekantoren. Via het telefoonnummer 1700 kan eveneens een brochure worden besteld. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.

Vervoersmaatschappij De Lijn doet ook haar duit in het zakje: voor 2,50 euro is een Erfgoeddagpas te koop bij de chauffeur waarmee je op 25 april een hele dag lang onbeperkt met tram en bus kan reizen. In Brussel biedt de MIVB  JUMP aan, waarmee je voordelig reist op het MIVB-net. De NMBS tenslotte biedt haar weekendbiljet aan, waarmee reizigers voordelig de trein kunnen nemen.

Download het volledige persdossier

pers
erfgoeddag
Erfgoeddag 2010
FAKE?
Persconferentie