Immersieve ervaring in Atelier des Lumières

Foto:© Culturespaces / E. Spiller

Zonder overheidssubsidies maar met de steun van de Group ENGIE beoogt Stichting Culturespaces om zowel sites, monumenten als kunstencentra op een dynamische manier te beheren en de verschillende locaties te ontsluiten voor een zo breed mogelijk publiek. Ze doen dit aan de hand van laagdrempelige culturele evenementen waarbij de bezoekerservaring een primair element is.

Enkele locaties die de stichting beheert zijn o.a. het Atelier des Lumières, het Musée Jacquemart-André en het Musée Maillol in Parijs, het Musée d'Orange, het Maison Carrée, het Amphitheater en de Tour Magne in Nîmes. In Waterloo reconstrueerden ze in 2004 La Grande Bataille de 1815.

Atelier des Lumières

Het Atelier des Lumières, een voormalig industrieel fabrieksgebouw (La Fonderie du Chemin Vert, anno 1835), opende in mei 2018 opnieuw de deuren voor een centre d’art numérique.

De Art&Music Immersive Experience trekt een breed publiek aan door het de inzet van vier elementen: een historische / monumentale site, de herschepping van een picturale wereld van bekende kunstenaars, een muzikale component en digitale technologie die zorgt voor een dynamische opstelling. Dit educatief en cultureel project tracht jongeren (een moeilijk bereikbare doelgroep voor culturele evenementen) en gezinnen te bereiken die doorgaans niet met cultuur in contact komen. Door het educatief programma Art&Immersion geeft het Atelier des Lumières jongeren tussen 8 en 10 jaar een inkijk in de wereld van kunstenaars. Verder tracht het hun creativiteit en interesse in kunst te stimuleren. 

In de huidige immersieve tentoonstelling, die nog loopt tot begin januari 2019, komt de Weense art scene en kunst digitaal tot leven. De kunstenaar Gustav Klimt, die in 2018 honderd jaar geleden overleed is de hoofdfiguur in de belevingsgerichte tentoonstelling.

Zie meer op de website van Atelier des Lumières of bekijk deze film: 


Om de presentatie van Michael Couzigou erop na te lezen, klikt u hier.

Foto: © Culturespaces / E. Spiller

Monique Verelst