Wij hebben het gemaakt

Wij hebben het gemaakt - Erfgoeddag in bibliotheek Zwevegem

Wat hebben jullie vroeger allemaal gemaakt? Met die vraag trok de bibliotheek van Zwevegem naar de bewoners van WZC Sint-Amand. Dat leverde een waaier aan ambachtelijke vaardigheden op én een beeld van het industriële verleden van Zwevegem. De verzamelde verhalen en foto’s krijgen een plaats in een tentoonstelling op Erfgoeddag. Daarnaast kunt u deelnemen aan diverse workshops en smullen van ‘klassieke’ lekkernijen.

Een kruising tussen journalistiek en zorg

De bibliotheek nam tijdelijk iemand in dienst die de kunst van het verhalen vertellen onder de knie heeft. Jurgen is journalist van opleiding en pende de verhalen neer. Op Erfgoeddag geeft hij het krantje De Gazette van Zwevegem uit, waarin de verhalen zijn opgenomen. Jurgen bracht enkele namiddagen door in het woonzorgcentrum met fotomateriaal over de vorige editie van Erfgoeddag, op 22 april 2018 met als thema 'Kiezen'. Dat riep bij de bewoners heel wat herinneringen op, wat ervoor zorgde dat er heel wat verhalen naar boven kwamen.

Daarnaast werkte Jurgen ook aan erfgoedwandelingen waarbij alle extra informatie goed van pas kwam. Toen hij het thema voor Erfgoeddag 2019, ‘Hoe maakt u het?’, te weten kwam, was de stap naar de bewoners van het WZC snel gezet. In samenspraak met een verpleegkundige vond het team vlot bewoners die graag wilden meewerken aan Erfgoeddag. De verhalen van deze zes bewoners vertegenwoordigen zes verschillende beroepen en industrieel erfgoed. 

Wij hebben het gemaakt - Erfgoeddag in bibliotheek Zwevegem

Jurgen werkte intensief aan het project, maar in de aanloop naar Erfgoeddag kan hij rekenen op het enthousiasme en de inzet van heel wat bibliotheek- en woonzorgcentrummedewerkers. Zij staan in voor de praktische organisatie van de workshops, nemen foto’s van de bewoners, knutselen een krantje in elkaar of bakken taarten. Dankzij het engagement van Jurgen en het hele team, kijkt iedereen ernaar uit u op Erfgoeddag te mogen verwelkomen.

Ambacht vroeger en nu

Erfgoeddag 2018 in Zwevegem

Het thema vakmanschap en ambacht is zeer toegankelijk en aantrekkelijk. En ook nu blijft de link tussen vroeger en nu een van de doelen van deze Erfgoeddag. U kunt gaan kijken naar een demonstratie van een houtdraaier die mooie designvoorwerpen maakt. Dit beroep, dat vandaag voornamelijk als kunstvorm wordt beoefend, was vroeger een heuse professionele carrière. In de workshops gaat u zelf aan de slag. Volwassenen én kinderen maken papieren juwelen en macramébandjes.

De bibliotheek en het woonzorgcentrum zien Erfgoeddag als een mooie kans om het belang van het verleden en onze geschiedenis op een fijne manier in de kijker te zetten. De tentoonstelling brengt heel wat verhalen en herinneringen naar boven. Stel uzelf open voor verwondering of sla zelf aan het knutselen. Het leescafé zorgt voor aansluitende gezelligheid.

Interesse?

De medewerkers verwelkomen u graag tussen 14 en 18 uur in de bibliotheek van Zwevegem. U kunt doorlopend aansluiten en hoeft niet te reserveren. 

Combineer uw bezoek met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart voor alle activiteiten in de regio Zuid-West-Vlaanderen. 

Foto's:

  • Historische foto's: bibliotheek Zwevegem
  • Foto workshop kinderen: Erfgoeddag 2018 in bibliotheek Zwevegem
Michelle Van Meerhaeghe