Vijf creatieve manieren om uw collectiepresentatie digitaal te verrijken

© DIVA / Sven Coubergs via Flickr.com, VISITFLANDERS, CC BY-NC-ND 2.0.

De coronapandemie deed ons onze grenzen verleggen en op zoek gaan naar andere manieren van collectiepresentatie. Om de band met het publiek niet te verliezen, of om tentoonstellingen toch nog ‘bezoekbaar’ te maken, creëerden heel wat organisaties allerlei formats om de inhoud van de tentoonstellingen vanop afstand te delen. In deze blog plaatsen we vijf initiatieven voor het voetlicht die u deze zomer zelf kunt ervaren.

Kruisbestuiving bij DIVA Antwerpen

Nog tot 15 augustus presenteert DIVA de schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert in de tentoonstelling Masterpieces in Miniature. Het is de allereerste keer dat deze collectie uit het Victoria & Albert Museum gepresenteerd wordt in Europa.

Om bezoekers warm te maken voor deze tentoonstelling, werden enkele objecten uit de vaste presentatie DIVA. A Brilliant Story gelinkt aan een object uit de tijdelijke tentoonstelling. Bezoekers kunnen bij vijf objecten in de vaste presentatie een sticker vinden met daarop een QR-code. Wanneer ze de code scannen, worden ze doorverwezen naar een pagina op de museumwebsite met meer informatie over het object en zijn band met de Gilbertcollectie.

Leugen of collectief geheugen in Kortrijk

Erfgoeddepot Trezoor en de Kortrijkse musea bundelen de krachten voor een ludieke quiz: Leugen of collectief geheugen. Tweewekelijks, op zondag, vertelt een expert van het depot of de musea op de Facebookpagina van de stad over een collectiestuk. Er wordt afgesloten met een anekdote over het collectiestuk. Het is aan de kijker om te raden of de anekdote waar is of niet. Is het een leugen, of collectief geheugen? Er is ook een heuse prijzenpot voorzien. Zelf meedoen? Op zondag 11 juli wordt de volgende quizvraag gelanceerd. Of kijk hier voor een teaser.

Doe aan erfgoed bij Stadsmus Hasselt

"Wilt u tijdens deze tijden van afstand houden toch nog aan erfgoed doen? Of maakt u niet graag reservaties? Dat kan!" Vanuit dit uitgangspunt ontwikkelde het Stadsmus een digitale ‘ingang’ voor jongeren op zijn website. De afgelopen maanden werd wekelijks een nieuwe creatieve opdracht aangereikt. Nu al op zoek naar thuisactiviteiten voor deze zomervakantie? Neem dan hier een kijkje.

Duik mee in de collectie met de collectiebeheerder van Red Star Line Antwerpen

De digitale collectiebeheerder van Red Star Line Museum nam de bezoeker de afgelopen maanden mee langsheen enkele interessante verhalen uit de collectie van het museum. U start met Bernie Sanders en eindigt bij een zakdoek. Of kom alles te weten over een vliegende priester. Benieuwd? U kunt de filmpjes hier bekijken.

Erfgoed in uw buurt verkennen met de ErfgoedApp

Ook in de ErfgoedApp werden heel wat nieuwe initiatieven ontwikkeld. Zo lanceert Casablanca vzw een reeks inclusieve digitale zoektochten met Vlaamse Gebarentaal bij het MAS, Musea Brugge, Train World en Paradise Kortrijk. Of ga mee op avontuur met de IJslandvissers in Oostende. Misschien heeft u zin om op vlassafari te trekken? Of zoekt u graag mee naar de Schat van Beerlegem? U leest het, er zijn deze zomer opnieuw heel wat mooie wandelingen, fietstochten of audiotours te ontdekken in de app. Klik hier voor een volledig overzicht.

Op zoek naar meer voorbeelden?

Dit voorjaar organiseerde FARO een livesessie over online tentoonstellen in coronatijden. Het verslag daarvan leest u hier. Onderaan in het document bundelden we een reeks digitale initiatieven.

Foto: © DIVA / Sven Coubergs via Flickr.com, VISITFLANDERS, CC BY-NC-ND 2.0.

Michelle Van Meerhaeghe