Vakmanschap op Open Monumentendag 2018

Goudsmid Pascale Masselis. Foto: Johan Blommaert

Volgend jaar staat Erfgoeddag met de slogan 'Hoe maakt u het?' helemaal in het teken van vakmanschap. Maar terwijl Erfgoeddag de jaarlijkse feestdag is voor het materieel en immaterieel cultureel erfgoed, is Open Monumentendag dat voor het onroerend erfgoed. Elke tweede zondag van september stellen honderden monumenten in Vlaanderen hun deuren gratis open. Dit weekend, 9 september, is het opnieuw zover.

Wie net als ons niet kan wachten tot 28 april 2019, vindt ook in het programma van Open Monumentendag een aantal activiteiten terug waarin vakmanschap een centrale plaats inneemt. Gaat u mee op ontdekking?

Molen Arbeid Adelt

De stellingmolen Arbeid Adelt in Weelde maalt al sinds 1850 graan voor bakkerijen en brouwers in de streek. Ontdek op Open Monumentendag het verhaal van de oude broodoffers en hoe ze nog steeds voortleven in de krolkoek en de meergranenbroodjes die geïnspireerd zijn op prehistorische offers. Verder lezen.

Met druiven en hop over de grens

De Franse gemeenten Bailleul, Heuvelland en Sint-Jans-Cappel werken aan een Frans-Belgische gemeenschap ‘Vlaemsch Attitude’. Samen met Poperinge organiseren ze een grensoverschrijdende activiteit rond de bier- en wijngeschiedenis van de streek. Op Open Monumentendag kan u bij verschillende hopboerderijen en wijnbedrijven terecht voor duiding over het reilen en zeilen op hun boerderij.  Verder lezen.

Stokerij Van Damme

Jeneverstokerij van Damme is een begrip in Oost-Vlaanderen. De jenever wordt er nog steeds volgens de ambachtelijke methodes uit de 19e eeuw gestookt. De Balegemse stokerij is de laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij in de Benelux. Dat betekent dat het graan voor de geestrijke drank op de boerderij zelf wordt geteelt, de alcohol er binnen de muren wordt gestookt en de mest voor het land van de eigen runderen afkomstig is. De stoommachine draait er nog op volle toeren, net als in de beginjaren. Verder lezen.

Kennismaking met oude ambachten

U maakt liever met verschillende ambachten in één keer kennis? Dan bent u welkom bij Heemkring Het Molenijzer in Putte. Zij zetten de deuren van hun Heemmuseum Het Molenijzer voor u open. U kunt er de hele dag genieten van diverse demonstraties. Er wordt brood en speculaas gebakken, geitenkaas en varken aan het spit geroosterd. U kan kennismaken met houtrestauratie, houtdraaiers en kunstenaars. Ook een smid, imker en brouwer ontbreken niet. Verder lezen.

Goudsmid Pascale Masselis

In de diamantstad Antwerpen mag een bezoek aan een juwelier niet ontbreken. In het atelier van goudsmid Pascale Masselis worden de hele dag demonstraties gegeven. Ook het interieur van de zaak, een oude Parijse mercerie uit 1885, is een bezoek waard. Verder lezen.

Dag van den brei

De breigoedindustrie en textielnijverheid behoren tot hét industrieel erfgoed van Sint-Niklaas. Enthousiaste vrijwilligers demonstreren breimachines, vroegere werknemers van de fabriek Peeters-Van Haute-Duyver nemen u op sleeptouw doorheen het museum en u kan even binnenwandelen in het breidepot. Film- en fotomateriaal geven u een beeld van een textielfabriek van weleer. Of ga zelf aan de slag en ga breien aan een handbreimachine. Verder lezen.

Upcycling in de chocoladefabriek

Créage vzw geeft een workshop upcycling in het iconische art-decogebouw van de voormalige chocoladefabriek in Tongeren. Zowel het woonproject als de workshop laten u zien hoe u iets ouds kan herwerken tot iets nieuws. U gaat naar huis met een heuse hangplanthouder, gemaakt met oude bokalen. Buiten is er een gezellig marktje met streekproducten en lokale ambachten, food trucks, een vintage café en een oldtimergarage. Verder lezen.

En niet te vergeten: speciaal voor de 30e editie liet Open Monumentendag een eigen bier brouwen. In dit blogartikel ontdekt u de erfgoedelementen in het bier en leest u hoe het bier tot stand kwam. Het volledige Open Monumentendag programma ontdekt u hier.

Op de foto: Goudsmid Pascale Masselis, foto Johan Blommaert.

Michelle Van Meerhaeghe