Vakmanschap op de Dag van de Ambachten

Dag van de Ambachten

Erfgoeddag 2019, met als thema 'Hoe maakt u het?' en de Dag van de Ambachten, op zondag 18 november 2018, gaan deze editie hand in hand en dragen voor hun komende edities vakmanschap hoog in het vaandel. De Dag van de Ambachten vormt voor ambachtslieden een unieke kans om hun prestaties en creaties te presenteren aan het grote publiek. Daar waar Erfgoeddag vanuit de erfgoedsector gedragen wordt, is de Dag van de Ambachten een initiatief van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Deze feestdag voor het ambacht is intussen aan zijn dertiende editie toe. 

De coördinatie Erfgoeddag tipt u graag enkele fijne activiteiten die inspiratie kunnen bieden voor een boeiende activiteit of samenwerking op Erfgoeddag 2019.

Lunetier Ludovic - Brussel 

Lunetier Ludovic beschikt als opticien over een unieke knowhow in België. Hij maakt brillen op maat op ambachtelijke wijze. De brillen worden vervaardigd uit verschillende materialen zoals acetaat of buffelhoorn. Elk montuur is uniek en gepersonaliseerd. De winkel is sinds oktober geopend aan de Zavel in Brussel. Op zondag 18 november worden de hele dag door brillen gemaakt in verschillende materialen en technieken: van tekenen, vijlen, frezen en zagen tot polieren. U kan alle stappen zien en zelf uitproberen.

Luxpen - Herenthout

Luxpen maakt houten vulpennen en balpennen volledig met de hand. Daarnaast maakt Luxpen ook hoogwaardige modellen van muskaatnootmolens en pepermolens in diverse exclusieve houtsoorten. Bij Luxpen kan u op de Dag van de Ambachten een didactische rondleiding volgen. Zo ontdekt u de 10 tot 15 stappen tussen ontwerp en afgewerkt product.

Klokkendokter Bernard Meier - Kapellen

In het atelier van Klokkendokter Bernard Meier ontdekt u hoe oude en antieke klokken worden onderhouden en hersteld. Raderwerk krijgt een nieuw leven, er zijn antieke slingeruurwerken, regulateurs, wand- en staanklokken. U maakt kennis met een rijk scala aan oude en nieuwe technieken en kan op de Dag van de Ambachten bij de Klokkendokter terecht voor uw specifieke klokkenproblemen. Brengt u uw eigen klok mee?

De Boekbinder - Herentals

Grafisch ontwerper en handboekbinder Geert Stevens ontwerpt, print en bindt boeken op maat. Hij drukt uw eigen ambachtelijk genaaid of stevig gekleefd boek in kleine oplage, al vanaf één exemplaar. Op de Dag van de Ambachten wordt u in zijn atelier geïntroduceerd in boekkunst voor bibliofielen, verzamelaars of liefhebbers. Er worden rondleidingen gegeven in het atelier en er zijn demonstraties van boekbindtechnieken.

Atelier Papageno - Brugge

Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen van een restauratie-atelier? Dit is uw kans. Antiek Theatergalerij en Atelier Papageno hebben als antiekzaak ook een eigen restauratie-atelier. Met behulp van oude en hedendaagse technieken herstellen zij al sinds de jaren 1960 uw meubels in oorspronkelijke staat. Op de Dag van de Ambachten krijgt u een blik achter de schermen, worden technieken gedemonstreerd en kan u vragen stellen.

Stokerij Vanderlinden - Hasselt

Stokerij Vanderlinden in Hasselt is een nieuwe start-up die volgens ambachtelijke en innovatieve technieken werkt. Zij proberen de ambachtelijke en innovatieve Hasseltse traditie van het distilleren in ere te houden op een authentieke manier. Op 18 november wordt u in een kleine groep van 15 personen rondgeleid door de distillateur. In afwachting van de rondleiding kunt u alvast proeven van de gedistilleerde dranken en een film bekijken over het ontstaan van de jonge distilleerderij.

Sewing John Lederatelier - Wolvertem

Sewing John stoffeert, restaureert en vervaardigt naast motorzadels en -tassen, autozetels en -interieur ook alle zitmeubels in leder of kunstleder op een ambachtelijke manier. Alles wordt op maat gemaakt en gepersonaliseerd. John maakt ook brillenetuis, telefoonhoesjes en motortassen. Op de Dag van de Ambachten stelt het atelier zijn deuren open en worden er demonstraties ledercarving gepland. Of maak zelf uw eigen gepersonaliseerd lederen armbandje.

Vioolbouw Vanhoe - Kortrijk

Vioolbouw Vanhoe bouwt en herstelt strijkinstrumenten met respect voor en in de traditie van de Italiaanse meesters uit de 17e en 18e eeuw. Daarnaast repareren en stemmen zij ook akoestische piano's. Op de Dag van de Ambachten krijgen bezoekers een inkijk in de bouw van strijkinstrumenten, van het ruwe hout tot het afgewerkte en geverniste instrument. Er worden daarnaast ook demonstraties van technieken en gereedschappen gepland. 

Ook in Wallonië vinden er tal van activiteiten plaats. Het volledige programma ontdekt u hier. Bezoekers aan de Dag van de Ambachten kunnen trouwens ook een prijs winnen. Meer daarover hier.  

Dag van de Ambachten komt tot stand in samenwerking met verschillende partners: Unizo, Handmade in Belgium, NSZ, SDZ, Izeo, Erfgoeddag, LVZ, Actief wonen, Rondom, Humo, De Morgen, Dobbit tv en VVSG.

Foto: Campagnebeeld Dag van de Ambachten

Michelle Van Meerhaeghe