Uit het goede hout

Vanessa Verstappen aan het werk (c) Roger Laute

De ambachtelijke techniek van de houtsnede is weer helemaal in. Benieuwd hoe illustratoren van nu houtsnedes gebruiken in hun prentenboeken? Dan is de tentoonstelling Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboeken in Villa Verbeelding in Hasselt iets voor u. U ontdekt er origineel werk van Luk Duflou, Isabelle Vandenabeele, Merlijne Marell en Vanessa Verstappen. Met filmpjes, schetsboeken en bijzondere voorwerpen leert u meer over de techniek en steekt u zelf de handen uit de mouwen.

Wolinoti. Het Houten Kind © Vanessa Verstappen

Het thema van Erfgoeddag, vakmanschap en ambachtelijkheid, sluit volledig aan bij de tentoonstelling Uit het goede hout. De houtsnede in prentenboekenDie presenteert onder meer een aantal filmpjes waarin u meer verneemt over de schetsboeken van Merlijne Marell en waarin u Luk Duflou aan het werk ziet terwijl hij een houtsnede maakt. Het zien van dat intensieve proces maakt een bijzondere indruk op bezoekers van alle leeftijden en zorgt voor heel wat uitroepen van bewondering. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Merlijne Marell (@merlijnemarell) op

Zelf aan de slag

En het blijft niet bij kijken. Op Erfgoeddag kunt u ook zelf de handen uit de mouwen steken:

  • 'frotteer' in de tentoonstelling met allerlei texturen in de traditie van Max Ernst;
  • volg een workshop brikdrukken;
  • ontwerp een eigen (post)kaart en maak er een afdruk van met afvalmaterialen. 

Vertragen

De tentoonstelling past mooi in de hernieuwde focus op hoe mensen te midden van hectische digitale tijden met behulp van natuurlijke materialen toch op een ambachtelijke en trage manier aan de slag gaan. 

"Een atelier bezaaid met houtkrullen, vingers vol inkt en de warme geur van hout. De eeuwenoude techniek van houtsnede, waarbij een ontwerp/afdruk ontstaat door een houtvlak uit te snijden, is weer helemaal in." Zo introduceert UiTmagazine Hasselt Luk Duflou tijdens een interview met de prentenboekmaker in februari 2019. Wist u trouwens dat Suske & Wiske en Mickey Mouse heuse inspiratiebronnen zijn van de illustrator?

  • Lees hier verder om nog meer te ontdekken over het werk van Luk Duflou. 
  • Hier ontdekt u meer over het parcours van alle presenterende illustratoren.

Zin in?

Een griezelmeisje © Isabelle Vandenabeele

Reserveren hoeft niet, Villa Verbeelding verwelkomt u graag tussen 14 en 18 uur.

Kunt u er niet bij zijn op 28 april? Villa Verbeelding organiseert regelmatig workshops voor jong en oud. Raadpleeg hun Facebookpagina voor een overzicht.

Combineer uw bezoek aan Villa Verbeelding met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart met alle activiteiten in Hasselt.

Foto cover: Vanessa Verstappen aan het werk 
Illustratie midden: Wolinoti. Het Houten Kind (c) Vanessa Verstappen
Illustratie onder: Een griezelmeisje (c) Isabelle Vandenabeele

Michelle Van Meerhaeghe