Organiseert u een activiteit op Dag van de Trage Weg?

Campagnebeeld Dag van de Trage Weg © Trage Wegen vzw

Elk jaar staan tijdens de Dag van de Trage Weg de schijnwerpers gericht op de trage wegen in ons land. Wandelaars, fietsers en ruiters verenigen zich op hun favoriete wegjes, gewaardeerde paden en populaire trajecten. Tegelijk onderstrepen organisatoren en deelnemers het belang van aangename en veilige trage wegen voor iedereen. Dit jaar gaat Dag van de Trage Weg door op 16 en 17 oktober 2021.

Erfgoed en trage wegen?

Heel wat trage wegen hebben historische roots. De geschiedenis van sommige veld- of kerkwegels klimt zelfs op tot in de Romeinse tijd. Het zijn relicten die getuigen van oude verbindingen tussen dorpskernen (kerkwegels), van vroegere doorgangen voor landbouwers (karrensporen), van wegen die werden gebruikt om boten voort te slepen (jaag- en dijkpaden op oeverstroken) of van verdwenen trein- en tramverbindingen. Ze zijn vaak levend erfgoed waarover heel wat anekdotes en legendes bestaan. Denk maar aan de smokkel- en molenpaadjes.

Alle erfgoedverenigingen en -liefhebbers kunnen een activiteit organiseren in hun streek. Het is nog afwachten welke maatregelen gelden in oktober, maar hopelijk zijn uiteenlopende activiteiten op, langs en over trage wegen mogelijk: een verhalennamiddag, een wijk- of patrimoniumwandeling, heropening van een oude kerkwegel, plaatsing van naambordjes, verkenning van een smokkelroute, een expo, enz.

Zin om deel te nemen?

Surf naar dagvandetrageweg.be om uw aanbod op 16 en 17 oktober 2021 te registreren. U kunt er ook rekenen op ondersteuning en bekendmaking door Trage Wegen vzw. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Trage Wegen vzw via info@dagvandetrageweg.be of 09 331 59 26.

Foto: campagnebeeld Dag van de Trage Weg © Trage Wegen vzw

Michelle Van Meerhaeghe