Maak uw eigen graanjenever op Erfgoeddag

Maak je eigen graanjenever op Erfgoeddag (c) Roland voor Jenevermuseum

Heeft u graag een moutneus en een uitgesproken graansmaak in uw jenever? Heeft u het misschien liever fris en zoet? Of toch graag wat meer citrus? Leer uw favoriete aroma's en smaken blenden tot uw eigen gepersonaliseerde graanjenever tijdens Erfgoeddag in het Jenevermuseum in Hasselt. Onder deskundige begeleiding gaat u er aan de slag met graanalcohol, moutwijn en verschillende vruchten- en kruidenaroma’s.

Focus op beleving

Erfgoeddag is de hoogmis van ons Vlaamse en Brusselse erfgoed. Dit jaar is het thema dan nog eens op het lijf geschreven van het Jenevermuseum, een plek waar vakmanschap, ambachtelijke techniek en technologie centraal staan. Er vinden die dag meer activiteiten dan ooit plaats.

Het Jenevermuseum is al sinds zijn ontstaan een levend museum en produceert in zijn eigen 19e-eeuwse stookinstallatie volgens authentieke recepturen traditionele jenevers en vergeten likeuren. De grote troef daarbij is dat u na uw bezoek ook letterlijk van die geschiedenis kunt proeven. Dat daar heel wat vakmanschap bij komt kijken, staat buiten kijf. De meester-stoker vond het dan ook een geweldig idee om bezoekers de laatste fase van het productieproces – het effectief samenstellen van een jenever op basis van moutwijn, graanalcohol en kruiden- en fruitaroma’s – zelf te laten beleven. En dan vooral hoe weinig evident het is om een optimale smaak van het eindproduct te bekomen. Probeer het zelf eens tijdens de workshop op Erfgoeddag.

Samen naar een topeditie

  De workshop Maak je eigen graanjenever is het resultaat van een samenwerking met het hele team. De meester-stoker maakte in overleg met de stafmedewerkers publieksbemiddeling een selectie aan kruiden- en vruchtenaroma’s die de workshopdeelnemers kunnen gebruiken om hun persoonlijke jenever te maken. Bij wijze van experiment werd de workshop getest bij het museum- én het gidsenteam.

  Het Jenevermuseum nodigt u tijdens de workshop uit om met elkaar in gesprek te gaan over elkaars smaak. Laat uw experimenten aan elkaar proeven en stuur die dan bij. Het gaat echt niet alleen om het ervaren van wat vakmanschap is, maar ook om interactie, uitwisseling van ideeën en smaken. En dat maakt van de workshop een erg fijne sociale beleving.

  Jenevermuseum op Erfgoeddag

  Tot dan?

  In onze streken zetten jeneverstokers zich al meer dan 500 jaar in om de perfecte smaak te ontwikkelen. Nog steeds zijn zij daarin zoekend. Ondervind op Erfgoeddag zelf hoe moeilijk het is en hoeveel vakmanschap het vraagt om te komen tot een smaak die door iedereen gesmaakt wordt. Zin in? Er vinden workshops plaats om 11 en 15 uur. Reserveren kan hier.

   Combineer uw bezoek aan het Jenevermuseum met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart met alle activiteiten in Hasselt.

   Foto's: (c) Roland voor Jenevermuseum

   Michelle Van Meerhaeghe