Kiezen voor Open Monumentendag 2018

CIAP

Heeft u al plannen komend weekend? Open Monumentendag bestaat dit jaar 30 jaar en dat vieren ze met een eigen Tripel 30 bier, bijzondere aandacht voor het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en uiteraard een uitgebreid programma. Omdat kiezen altijd moeilijk is, en het thema ‘Kiezen’ uit de afgelopen Erfgoeddag-editie zich daar perfect toe leende, stellen we u in deze blog graag drie activiteiten voor die een link tonen met Erfgoeddag 2018. Op naar een verrassende, ontspannende en leerrijke dag!

Hotel D'hane Steenhuyse

Plafondschildering Hotel d'Hane Steenhuyse, Davidh820 - Own work via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Hotel d’Hane Steenhuyse speelde ooit een cruciale rol in de Europese politieke ontwikkelingen. Graaf Jean-Baptiste d’Hane de Steenhuyse ontving de Europese groten uit zijn tijd met open armen. Niet alleen Lodewijk XVIII van Frankrijk en de prins van Oranje logeerden in zijn residentie in de Gentse Veldstraat, ook Alexander I van Rusland kreeg er onderdak. Tijdens een gegidst bezoek komt u alles te weten over die Europese allure. Verder lezen.

CIAP

Het voormalige provinciehuis in Hasselt onderging de voorbije jaren een metamorfose. Na enkele woelige bouwjaren werd het in 1906 in gebruik genomen. Het gebouw moest macht en glorie uitstralen. Rijke bouwmaterialen werden ten overvloede gebruikt, de verschillende steensoorten illustreren dat al aan de voorgevel. Blikvangers zijn de trappenhal en de gerestaureerde provinciezaal. In 1992 kreeg het gebouw een nieuwe politieke bestemming als Rechtbank van Eerste Aanleg. Vandaag vormt de locatie een toonplek voor hedendaagse kunst. Verder lezen.

Huis Dens

Huis Dens is een uitzonderlijk monument in Booischot. Tijdens de Belgische revolutie in 1830 kon u hier de eerste tonen horen van de Brabançonne. Jenneval declameerde hier de oorspronkelijke tekst van ons huidig volkslied. Graaf Louis Frédéric de Merode, voorvader van de huidige adellijke familie uit Westerlo, was hiervan getuige. Beide mannen overleefden de Belgische revolutie niet, het huis wel. In het huis Dens bleef de benedenverdieping zo goed als intact. Op Open Monumentendag kan u met een gids de bijzondere geschiedenis van dit huis en zijn gasten verkennen. Verder lezen.

Hier kan u het volledige Open Monumentendag programma verkennen.

Foto's:

  • CIAP Hasselt
  • Plafondschildering Hotel d'Hane Steenhuyse, Davidh820 - Own work via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Michelle Van Meerhaeghe