Inzoomen op foto & film

Een jongeman op de kouter

Op 28 april laat Erfgoeddag u bij tal van activiteiten het ambachtelijk proces achter ons cultureel erfgoed ontdekken. Ook film en fotografie zijn dit jaar goed vertegenwoordigd. Houdt u van filmgeschiedenis of bent u helemaal in de ban van de techniek achter het fotografische proces? Van tentoonstelling tot workshop, in onderstaande selectie is er voor elk wat wils. U ontdekt het volledige programma hier.

Fotografie doorheen de tijd

camera obscura op Erfgoeddag

Beleef de geschiedenis van de fotografie. U ziet hoe de fotocamera en het bijhorend vakmanschap in de loop der jaren evolueerden en verneemt meer over de verschillende mogelijkheden om afdrukken te maken. Kom genieten van de mooie tentoonstelling met historische camera's en foto's uit tal van collecties. Verder lezen.

Leer meer over de geschiedenis van de fotografie bij de activiteit 'Glasplaten, waar analoge fotografie haar oorsprong vindt' of tijdens een virtuele tour door Gevaert.

Een duik in de donkere kamer

Fotogrammen (c) Stefanie Boss

De Festraetsstudio neemt u mee naar de donkere kamer. Leer hoe u een collage op een glazen plaat transformeert tot een ongewone zwart-witfoto, en neem deze technieken mee naar huis. Een boeiende ervaring voor jong en oud! Verder lezen.

Koestert u een liefde voor (foto)techniek? Dan zijn volgende activiteiten vast ook iets voor u: 'Ik werk bij Gevaert' of '19e-eeuwse fototechnieken in beeld'.

Fotografen in beeld

Filip Naudts op Erfgoeddag

Filip Naudts is een gerenommeerde Belgische fotograaf. Naar aanleiding van zijn 50e verjaardag organiseert het Stadsmuseum Lokeren een overzichtstentoonstelling van zijn artistieke werk. Filip Naudts is aanwezig en geeft uitleg. Verder lezen.

Maak kennis met andere (amateur)fotografen via de activiteiten 'Ontdek de stadsfotografen van Sint-Truiden' en 'Fototentoonstelling over Tsjernobyl'.

Say “Cheese”!

een jongeman op de kouter

Laat u fotograferen in een decor uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Klein of groot, jong of oud, als single of als koppel, met familie of met vrienden ... alles kan! U ontvangt de foto digitaal als oude print. De meest creatieve deelnemers ontvangen hun foto als print op aluminium. Verder lezen.

Staat u graag voor het fotografisch objectief van de camera? Lach uw tanden bloot bij de activiteiten 'Jouw portret in een erfgoeddecor' of 'Op fotoshoot in studio Arnold Vander Haeghen'.

Film- en videotechniek

Henri Stock op Erfgoeddag

Amateurfilm is altijd sterk in beweging geweest, letterlijk en figuurlijk. Via verschillende demo's volgt u het traject van de super 8-film tot de hedendaagse 4K. Kijk mee naar nooit eerder vertoonde 16mm-films, waaronder een film over de Antwerpse slachterij in de jaren '40. Daarnaast kunt u ook zien hoe hedendaagse beelden bewerkt en geanimeerd worden aan de hand van verscheidene programma's. Verder lezen.

Bijzonder geïnteresseerd in film- en videokunst als ambacht? Dan zijn volgende activiteiten vast wel iets voor u: 'Raoul Servais en de Servaisgrafie', Screening ‘office baroque’ en 'Een (her)ontdekking van het werk van Henri Storck'.

Alle activiteiten zijn gratis. Bij sommige activiteiten is reserveren aangeraden. Benieuwd naar het volledige aanbod? Hier vindt u alle activiteiten op een handige kaart. Via deze link kunt u enkele afdrukbare regiobrochures downloaden.

Op FacebookTwitter of Instagram vindt u dagelijks heel wat teasers onder #erfgoeddag2019.

Bron tekst: Fien Cornelis
Foto cover: activiteit 'Op fotoshoot in studio Arnold Vander Haeghen' tijdens Erfgoeddag
Foto's activiteiten: Erfgoeddag en CC0 via Pexels

Michelle Van Meerhaeghe