Geschreven, gelaserd en gedrukt: drukken met letters uit het verleden

MaM Brugge op Erfgoeddag

Zin om als eerste de nieuwe Mind- en Makerspace van Brugge te ontdekken? De Mind- and Makerspace van Howest wordt dé creatieve werkplaats voor denkers en doeners. Ga tijdens Erfgoeddag aan de slag met sierlijk geschreven letters uit middeleeuwse boeken en druk uw eigen boodschap op een oerdegelijke etspers. Ontdek hoe oude letters dankzij een lasercutter en uw creativiteit terug tot leven komen. U gaat naar huis met een eigen unieke creatie!

Een Mind- and Makerspace? 

De Mind- and Makerspace te Brugge is momenteel nog volop in opbouw en zal voor iedereen toegankelijk zijn vanaf september 2019. Het idee voor deze makerspace is gegroeid vanuit de verschillende opleidingen die de Howest aanbiedt. Het wordt een lab voor denkers en doeners - jong én oud - waar niet alleen het resultaat maar ook de manier van creatief denken centraal staat. Het lab richt zich zowel op eigen studenten als op allerhande externe makers. Zo vormt het MaM echt een plaats voor ontmoetingen, een plaats waar u zichzelf kunt zijn, mensen kunt ontmoeten en actief samenwerkingen kunt aangaan.

Omwille van zijn locatie vlakbij het station, op de Howest-campus en dichtbij het centrum van de stad, streeft het MaM ernaar een sociale bijeenkomstplek te worden met een nauwe band met de historische stad. Makers en ambachten zijn al heel lang verweven met de geschiedenis van de stad. Een van de doelstellingen van MaM is om met dit verleden aan de slag te gaan en het te gebruiken als inspiratiebron voor nieuwe creaties en oplossingen.

MaM Brugge op Erfgoeddag

Waarom typografie op Erfgoeddag?

Erfgoeddag biedt een mooie kans om oude en nieuwe technieken in de kijker te zetten. Dat is niet alleen bijzonder interessant en verrijkend maar ook onontbeerlijk om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen. Door de persoonlijke interesse van enkele van de teamleden en een bijzondere interesse in de geschiedenis van Brugge kwamen de MaM-medewerkers al snel tot de gemotiveerde keuze om op 28 april typografie in de kijker te zetten. Het Erfgoeddag-thema bracht een fijne dynamiek teweeg binnen het team dat hierin een echte uitdaging ziet.

Vertrekpunt zijn de oude letters die daarna met de lasercutter worden uitgesneden en in een eigen compositie gedrukt worden met een etspers. Ter inspiratie gingen de medewerkers een kijkje nemen in de catalogus van de Openbare Bibliotheek Brugge en op flandrica.be. Ze mochten ook rekenen op de steun van vzw De Batterij, die eveneens een atelier heeft in de Howest Campus Brugge Centrum. 

Het MaM hoopt ons allen uit te dagen om een eigen unieke creatie te maken. Ontdek tijdens Erfgoeddag uw eigen creatieve kant en leer de andere makers kennen. Tijd om creatief te denken, te maken en samen te werken!

Mis deze activiteit niet

Dit inspirerende project combineert nieuwe en oude technologie en wijst op de meerwaarde van Handmade in Brugge in de makerswereld. U krijgt de kans zelf te leren werken met een originele etspers. Resultaat: een unieke creatie die u zelf mag meenemen naar huis. Trouwens, u zult een van de eerste bezoekers zijn die het MaM als nieuwe creatieve maak- en ontmoetingsplaats in Brugge kunt ontdekken! 

Reserveren hoeft niet, u bent op zaterdag 27 en zondag 28 april welkom van 14 tot 17.30 uur. Combineer uw bezoek aan het MaM met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart voor alle activiteiten in Brugge. 

Foto's: Jochen Matthys voor MaM

Michelle Van Meerhaeghe