Door vrouwenhanden gevormd

Hasseltse keramiek op Erfgoeddag

Aan het einde van de 19e eeuw produceerde de Hasseltse keramiekfabriek sierkeramiek geïnspireerd door de art nouveau. De tentoonstelling Door vrouwenhanden gevormd. Decoraties op Hasseltse keramiek brengt verschillende van de oude technieken weer tot leven. Zo wordt bij de barbotinetechniek keramiek versierd met handgevormde en gegoten klei-elementen. Het waren vooral vrouwen die deze techniek uitvoerden. Tijdens Erfgoeddag kunt u deze gedecoreerde meesterwerken ontdekken in het Stadsmus in Hasselt. Ga nadien zelf aan de slag en leer uw eigen keramiek bakken in de workshop.

Hasseltse keramiek?

Hasseltse keramiek op Erfgoeddag

U heeft ze vast al wel eens ergens gezien: de vazen met felgekleurde bloemen van de Hasseltse keramiekfabriek, de Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt (1885- 1954). Ze springen dan ook meteen in het oog: grote bloemen in felle kleuren maakten deze gebruiksvoorwerpen tot echte decoratiestukken, geïnspireerd door de art nouveau.

Dit soort sierkeramiek was een van de succesnummers van de keramiekfabriek. De versieringen waren erg verfijnd en werden met veel precisie vastgezet. Grote mannenhanden kregen dit niet voor elkaar. Daarom voerden kleine, fijne vrouwenhanden het werk uit. Zij zorgden ervoor dat elk gedecoreerd stuk keramiek niet minder dan een klein meesterwerk werd.

In deze expo belicht het Stadsmus de technieken die deze vrouwen in de fabriek hanteerden. Daarnaast worden de inspiratiebronnen van de Hasseltse keramiekfabriek onder de loep genomen. De expo vergelijkt de typische, Hasseltse productietechnieken met de vervaardiging van voorwerpen in andere, internationaal bekende, keramiekfabrieken.

Vakvrouwen 

Het museum verzamelt niet alleen keramiekobjecten maar heeft ook oog voor productietechnieken die het voor de toekomst vast wil leggen. Het toont u daarom graag hoe de decoraties op sierkeramiek door middel van een film tot stand komen. Keramiste Wendy Van Geel verduidelijkt de technieken en specialisten van de Verzamelaarsunie Hasselts Keramiek leiden u rond in de tentoonstelling. 

Het gaat om zeer fijn werk, maar toch lijken sommige dingen soms moeilijker dan ze eigenlijk zijn. Meestal is dat een gevolg van het gebrek aan kennis vandaag over de nodige vaardigheden en technieken. Het Stadsmus hoopt dat u op Erfgoeddag zelf even stilstaat bij de manier waarop iets gemaakt wordt. Het thema van Erfgoeddag leent er zich uitstekend toe om dat op een heel actieve manier te doen.

Na uw tentoonstellingsbezoek steekt u zelf de handen uit de mouwen en leert u keramiek bakken. Zo ontdekt u op welke manier oude ambachten en technieken ook vandaag nog perfect kunnen toegepast worden.

Zin in?

Deze activiteit vormt een unieke gelegenheid om - buiten de Academie of langdurige opleidingen - zelf aan de slag te gaan met keramiek! Reserveren hoeft niet, iedereen kan tussen 10 en 17 uur aansluiten. Op die manier kunt u uw Erfgoeddagactiviteiten in de regio op elkaar laten aansluiten. Vermits keramiek moet gebakken worden, organiseert het Stadsmus nadien nog een terugkommoment voor alle deelnemers.

Combineer uw bezoek aan het Stadsmus met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart met alle activiteiten in Hasselt.

Michelle Van Meerhaeghe