Doet u mee aan de #AskAConservator-dag?

UNESCO / Dominique Roger, CC BY-SA 3.0 IGO

De #AskAConservator-dag is een initiatief van het American Institute for Conservation (AIC/FAIC). Het evenement richt de schijnwerpers van de sociale media een keer per jaar voluit op conservatoren-restauratoren, een groep die meestal onzichtbaar blijft voor het publiek. Een dag lang antwoorden ze via de sociale media op vragen van geïnteresseerde erfgoedliefhebbers. Dit jaar vindt de #AskAConservator-dag plaats op 4 november. 

Overstromingen

Die datum werd overigens niet zomaar lukraak uitgekozen. Op 4 november zal het namelijk exact 55 jaar geleden zijn dat in Firenze de Arno buiten zijn oevers trad. De overstromingen van 1966 kostten aan 101 mensen het leven, ontelbare meesterwerken en zeldzame boeken werden beschadigd of vernietigd. 

In de nasleep van de overstromingen kwam een nooit geziene beweging op gang om al dit bedreigde erfgoed te redden. De #AskAConservator-dag viert dit jaar dan ook de internationale samenwerking en kennisuitwisseling tussen conservatoren-restauratoren. Door zoveel mogelijk mensen de kans te bieden om met conservatoren-restauratoren in contact te komen, willen de initiatiefnemers de groei van het beroepsveld illustreren.

Doet u mee?

Meedoen aan de #AskAConservator-dag is eenvoudig. Bovendien draagt u zo uw steentje bij aan de beeldvorming over conservatie-restauratie. Van individuele conservatoren met een privépraktijk tot conservatoren die werken in een grote instelling met meerdere afdelingen: iedereen is welkom.

AskAConservator
  • Wilt u als conservator graag vragen beantwoorden op 4 november? Meld u dan aan via deze link.
  • Stelt u op 4 november mee vragen aan de conservatoren? Geef dan de hashtag #AskAConservatorDay in op bv. Twitter of Instagram.

Foto's: Manuscripten uit de Nationale Bibliotheek worden gewassen na de overstromingen in 1966, Firenze. UNESCO / Dominique Roger via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 IGO en campagnebeeld #AskAConservatorDay via culturalheritage.org.

Michelle Van Meerhaeghe