Bedankt, Mahroo

Mahroo vrijwilligerswerk Erfgoeddag

Zaterdag 5 december is Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk, dit jaar in het teken van ‘Kracht’. De coördinatie Erfgoeddag wordt al enkele maanden ondersteund door Mahroo Mehdipouryazdi. Misschien had u al contact met haar? Mahroo werkt mee aan de acties rond 20 edities Erfgoeddag en trekt er samen met stagiaire Sofie Poblome op uit voor een reeks gesprekken. In deze blog vertelt ze u over haar ervaringen. Leest u mee?

Van Engelse literatuur in Iran tot Culturele Studies in Leuven

Mahroo Mehdipouryazdi is 23 jaar en afkomstig uit Iran. Ze studeerde Engelse literatuur in haar thuisstad Shiraz (Iran). Vorig academiejaar startte ze haar master in de Culturele Studies aan de KU Leuven. In het kader van die opleiding liep ze in het voorjaar stage bij FARO. Misschien ontmoette u haar toen al tijdens een van haar uitstappen. Cultureel erfgoed is haar passie, maar écht mogen werken in deze sector, lijkt haar een moeilijk haalbare droom. Deze eerste werkervaringen laten die droom alvast een heel eind dichterbij komen. In de toekomst hoopt ze aan de slag te kunnen als adviseur in de erfgoedsector.  

Mahroo vat haar werkervaring bij FARO samen in twee woorden: avontuurlijk en inzichtrijk. Bij aanvang van haar stage was het vooral de bedoeling dat ze organisatoren van een Erfgoeddagactiviteit passend in beeld bracht. Maar al gauw werd duidelijk hoe gemotiveerd en enthousiast deelnemers hun ervaringen in onze sector met haar wilden delen. Van het een kwam het ander en zo trok Mahroo deze zomer (en sinds het najaar samen met Sofie) intensief op pad. Ze bezocht intussen meer dan twintig archieven, musea, bibliotheken, ambachtlieden, enz. die haar een unieke inkijk geven in het diverse erfgoedveld in Vlaanderen en Brussel. Het resultaat werd een reeks interviews en portretten die u vanaf januari via de digitale kanalen van Erfgoeddag kunt ontdekken.

Oost west, thuis best?

Dat Iran een groot land is met een bijzonder rijke geschiedenis en cultuur, hoeft geen duiding. De bevolking is er etnisch zeer divers, wat resulteert in een prachtig gevarieerd cultureel-erfgoedveld. Maar ... hoe mooi het ook klinkt in theorie, jarenlange verwaarlozing en politiek getouwtrek, hebben er volgens Mahroo toe geleid dat het nationale erfgoed in Iran er slecht aan toe is. Recente inspanningen door Unesco en het Ministerie voor Cultureel Erfgoed in Iran geven haar een sprankel hoop.

Intussen heeft Mahroo een goed zicht op de verschillen tussen het erfgoedbeleid in haar thuisland en België. Het valt haar op dat er in ons land meer aandacht en waardering is voor immaterieel en roerend erfgoed. In Iran blijft de focus vooralsnog op onroerend erfgoed liggen.

Fijne vooruitzichten in 2021

Mahroo was verrast door het sterke, complexe en meerlagige netwerk waarbinnen FARO zich bevindt. De komende maanden kijkt ze er dan ook oprecht naar uit om dat veld verder te verkennen en de resultaten van haar inzet te zien verschijnen tijdens de Erfgoeddagcampagne. Als u de komende maanden dus een Erfgoeddagportret leest, dan weet u dat het tot stand is kunnen komen dankzij de eindeloze inzet van onze vrijwilligster en stagiaire. Bedankt, Mahroo en Sofie!

Campagnebeeld Erfgoeddag 2021

In 2021 vieren we de 20e editie van Erfgoeddag. We voorzien een feestweekend op 24 en 25 april 2021, helemaal in het teken van ‘De Nacht’. Activiteiten aanmelden of opnieuw indienen kan tot en met maandag 18 januari 2021 via inschrijven.erfgoeddag.be.

Foto: (c) Mahroo Mehdipouryazdi

Michelle Van Meerhaeghe