Ambachten in het kasteel

Kastelen op Erfgoeddag (c) Kasteel van Laarne, Historische Woonsteden & Tuinen van België

Kastelen en immaterieel erfgoed gaan niet samen? Niet zo in het Kasteel van Laarne. Daar ontdekt u tijdens Erfgoeddag alles over gilden, ambachten en technieken. De leerlingen van de tweede graad basisonderwijs maakten een wandtapijt dat u op Erfgoeddag kunt bewonderen. Er is ook een heuse ambachtenmarkt waar u kennismaakt  met tal van bijzondere ambachten. Of neemt u liever deel aan de fotozoektocht, waarbij u oude en nieuwe foto’s met elkaar kunt vergelijken?

Wandtapijten in het kasteel

Wist u dat het Kasteel van Laarne over een bijzonder grote wandtapijtencollectie beschikt? Bij het thema 'Hoe maakt u het?' dachten de medewerkers van het kasteel onmiddellijk aan de gilden en ambachten die mee zorgden voor de transformatie van het kasteel. Laarne ligt daarenboven op slechts tien kilometer van Gent, een groot textielcentrum tijdens de middeleeuwen. Het kasteel werkt daarom dit jaar al voor de vierde keer samen met de basischolen van Kalken en Laarne voor themarondleidingen gevolgd door een creatieve activiteit. De kinderen leren er hoe ze zelf een wandtapijt kunnen maken. Dat tapijt presenteren zij u graag tijdens Erfgoeddag.

Een groepsinspanning

Een wandtapijt maak je niet alleen. De samenwerking met de scholen en de kinderen was cruciaal voor het slagen van het project. Ook de gemeente en de jeugddienst werkten mee: zij verzorgden de communicatie, de logistiek en nemen de organisatie van de ambachtenbeurs op zich. Het teamwerk met de collega's en vrijwilligers van de Historische Woonsteden, de Nationale Loterij en het bestuur van de vereniging maken deze dag mogelijk. Een project voor een grote groep ontwikkelen is immers niet evident. Ook de gedurfde keuze voor textiel brengt heel wat keuzes met zich mee. Het hele team haalde veel voldoening uit het samen creatief bezig zijn en plezier hebben en hoopt dat u dat als bezoeker op Erfgoeddag ook zo ervaart! 

Het programma

Erfgoeddag in het kasteel van Laarne (c) Kasteel van Laarne, Historische Woonsteden & Tuinen van België

Erfgoeddag biedt een fijne kans om de inzet van de kinderen te presenteren en zichtbaar te maken voor een breed publiek. Naast de kennis en de belevenis van de rondleiding hoopt het team ook de creatieviteit van bezoekers - jong én oud - op te kunnen wekken.

  • De kinderen presenteren hun tentoonstelling over het wandtapijt en maakten ook kijkdozen over de gilden;
  • vijftien ambachten voeren demonstraties uit in de binnentuin van het kasteel;
  • of ontdek het kasteel vroeger en nu aan de hand van oude foto's.

Reserveren hoeft niet, de medewerkers van het kasteel verwelkomen u op 28 april graag tussen 10 en 17 uur.

Combineer uw bezoek aan het Kasteel van Laarne met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart voor alle activiteiten in uw regio.

Foto's: (c) Kasteel van Laarne, Historische Woonsteden & Tuinen van België

Michelle Van Meerhaeghe