SHAKE in Conservation leert u alles over 'soft particle blasting'

Het reinigen van een architectuurmodel, © Maren Dümmler M.A

Op 24 en 25 oktober organiseert SHAKE in Conservation samen met conservator Maren Dümmler M.A., Deffner & Johann en de Universiteit van Antwerpen een workshop over soft particle blasting, een zachte droge reinigingsmethode.

Soft particle blasting kan op een breed scala aan materialen worden toegepast waaronder papier, perkament, hout, vernis, metaal en glas. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat de methode ook succesvol kan ingezet worden bij het reinigen van kunststoffen.

Een gevestigde waarde

Sponzen, gommen en microvezeldoeken hebben vaak als nadeel dat ze krassen maken op het oppervlak, doffe plekken veroorzaken of het oppervlak polijsten. Bovendien wrijven ze vuildeeltjes tussen de vezels en de fijne poriën. Soft particle blasting biedt hiervoor een oplossing. Vooral voor filigraan, fragiele en brosse objecten en materialen is stralen met zachte deeltjes zeer geschikt. Deze techniek, die werd ontwikkeld aan het Cologne Institute of Conservation Sciences (CICS), is een gevestigde waarde in verschillende specialisaties van de conservatie-restauratie.

Test en ondervindt

De eendaagse workshop die u naar keuze kunt volgen op 24 of 25 oktober, geeft u een korte inleiding over de techniek en achtergrond van soft particle blasting. U maakt kennis met de mogelijkheden van de techniek voor conservatie-restauratie en met de eerste resultaten op synthetische materialen. Bovendien krijgt u zelf de kans om de techniek op verschillende materialen uit te proberen en bent u vrij om eigen monsters mee te nemen. Er worden microscopen voorzien zodat de testresultaten in detail bestudeerd kunnen worden. 

Inschrijven kan tot 22 juli. Wacht niet te lang! Meer informatie vindt u op de website van SHAKE in Conservation.

Foto: Het reinigen van een architectuurmodel © Maren Dümmler M.A

Julie Lambrechts
Conservatie-restauratie
Workshop