Oproep! Schenk beschermmateriaal aan Oekraïne
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne staat de Europese Unie paraat om hulp te bieden. Het EU Civil Protection Mechanism coördineert de materiële noodhulp aan Oekraïne. In België organiseert B-FAST de logistiek. Tot hiertoe is voor 434 miljoen euro aan materialen (of 67.000 ton) geschonken. Ook erfgoed krijgt hierin nu een plaats.
De Civiele Bescherming roept de erfgoedsector op om beschermende materialen te bezorgen aan Oekraïne. Kan uw museum, archief of erfgoedbibliotheek materialen in stock missen? Bied ze dan aan aan getroffen erfgoedorganisaties in het oorlogsgebied. Zo draagt uw organisatie bij aan een mooie missie en aan het behoeden van meer schade aan het erfgoed.
Welke items kunt u schenken?
De gevraagde items zijn opgenomen in deze lijst, samen met de gevraagde aantallen. Concreet gaat het over materiaal zoals noppenfolie, be- of ontvochtigers, houten transportkisten, thermohygrometers, en zo veel meer.
De materialen worden op één centrale locatie in Brussel verzameld. Vanuit dat centrale punt zorgt B-FAST voor het gezamenlijke transport richting Oekraïne (wellicht via Warschau in afstemming met Blue Shield International). Een locatie in Brussel is nog niet concreet bepaald. Vooreerst is het nodig een overzicht te krijgen van organisaties die bereid zijn materialen (en de hoeveelheid) te schenken. Blue Shield en partners zijn nog op zoek naar een geschikte locatie, in functie van de nodige opslagcapaciteit.
Afhankelijk van het aantal antwoorden (en volumes) en van de engagementen van de partners, wordt gewerkt aan een snelle en adequate verwerking. FARO engageert zich mee om de reacties van de erfgoedsector in goede banen te leiden richting organisaties die instaan voor het transport naar Oekraïne.
Oproep
Daarom deze oproep:
- Heeft u materialen ter beschikking (volgens deze lijst)?
- Kunt u instaan voor transport naar een centrale locatie in Brussel?
Mail naar julie.lambrechts@faro.be en bescherm mee het erfgoed in Oekraïne!
Foto: PE-foam. Vietnamnew via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0