Ontdek PadCAD online voor een veiliger bruikleentransport

Het vastmaken van een schilderij in een herbruikbare kist (c) Collectiebeleid Musea en Erfgoed Antwerpen

Hoorde u al van PadCAD? Achter die flitsende benaming schuilt een ingenieuze calculator die u helpt met het ontwerpen van verpakkingen zodat u kwetsbare objecten op een veilige manier kan verzenden. Het Canadian Conservation Institute biedt de PadCAD Cushion Design Calculator al een tijdje online aan. Nieuw is nu ook dat de tool de overdraagbaarheid van trillingen voorspelt.

Het concept

PadCAD biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden en bevat prestatiegegevens voor zeventien dempingsmaterialen. Er zijn verschillende dempinglay-outs beschikbaar, afhankelijk van de vorm of het type van het object: kubus, kolom, schilderij of multiform.

Met PadCAD kunt u in een paar eenvoudige stappen dempingssystemen ontwerpen:

1. Kies de eenheid waarmee u wil werken.
2. Kies de dempinglay-out, m.a.w. de binnenbekisting.
3. Beschrijf het object.
4. Beschrijf de verzendcontainer, m.a.w. de buitenbekisting.
5. Selecteer een ontwerp.

Hierna krijgt u een overzicht van de dempingsmaterialen en hun prestaties. Per materiaal ziet u gegevens over de statische belasting, de overdracht van trillingen enz. Zo krijgt u meteen een goed beeld van de capaciteiten van het dempingsmateriaal onder een bepaalde impact.

Ontdek het zelf!

De applicatie bevat een volledige gebruikershandleiding, een woordenlijst en werkvoorbeelden zodat u meteen en eenvoudig aan de slag kan.

Hou er wel rekening mee dat PadCAD enkel een voorspelling weergeeft die gebaseerd is op commerciële/bestaande dempingsontwerpmethoden en prestatiegegevens. Omdat deze testmethode geen rekening houdt met de bijdrage van de transportcontainer of andere pakketelementen, kunnen de daadwerkelijke transportpakketten beter of minder goed presteren dan voorspeld. Maar het geeft u wel al een nuttige eerste indicatie.

Foto: Een schilderij wordt vastgemaakt in een herbruikbare kist (c) Collectiebeleid Musea en Erfgoed Antwerpen

Julie Lambrechts