Leestip | Risicomanagement voor collecties

Wat is er nodig om de risico’s waarmee u als erfgoedbeheerder te maken kunt krijgen te analyseren en te beheersen? Moet het museum wel volledig geklimatiseerd worden? Bij welke maatregelen is de kans op wateroverlast in een museum het kleinst? Is de aanpassing van licht noodzakelijk om verbleking van de prentencollectie tegen te gaan? Meer hierover leest u in Risicomanagement voor collecties, een uitgave van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Deze nieuwe publicatie is een beknopte versie van het Digitale Handboek Collectie-risicomanagement uit 2013 en bevat alle kennis, informatie en hulpmiddelen uit de eerder verschenen publicatie.

Het Digitale Handboek Collectie-risicomanagement uit 2013 was het eindproduct van het Programma Collectie-risicomanagement. De ABC-methodiek en de benodigde kennis werden ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Canadian Conservation Institute (CCI) en het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM). De methode werd in de praktijk getoetst binnen het Project Samen Sterk. Naar aanleiding daarvan werd in samenwerking met het British Museum een vereenvoudigde QuiskScan ontwikkeld en gerealiseerd binnen het programma Gedeeld Cultureel Erfgoed. De QuickScan is een nieuwe en snelle methode om de waarde en risico’s van museale collecties in kaart te brengen. Dit QuickScan-formulier is ook mee opgenomen in de nieuwe publicatie Risicomanagement voor collecties.

Als beheerder van een collectiebeherende instelling staat u dagelijks voor belangrijke keuzes. Risicomanagement heeft niet enkel betrekking op de veiligheidsrisico’s maar ook op alle bedreigingen waar collecties aan blootgesteld zijn, zoals brand, overstroming, diefstal, ongedierte en onkruid maar ook dissociatie, een verkeerd binnenklimaat, enz. Risicomanagement voor collecties wil beheerders van collecties ondersteunen en, aan de hand van informatie en methodieken, helpen om juiste keuzes te maken, prioriteiten te stellen en passende maatregelen te treffen om het waardeverlies van de collecties zo klein mogelijk te houden.

Deze publicatie kan gedownload worden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Julie Lambrechts