Het KIK opent zijn deuren

Sfeerbeeld opendeurdag 2019 © KIK-IRPA, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) nodigt u van harte uit om op 5 maart 2020 te komen proeven van de ruime waaier aan disciplines waarmee het het Belgische erfgoed documenteert, onderzoekt en restaureert.

Macro-XRF scanning (c) KIK
Detailopname Mariaretabel van Borman © KIK-IRPA, Brussel

In de diverse restauratieateliers, labo’s en documentatiediensten krijgt u deskundige uitleg over  onderzoekstechnieken als macro-XRF scanning, radiografie, infraroodreflectografie en dendrochronologie.

Zo krijgt u o.a. meer uitleg over diverse onderzoeken van binnen- en buitenafwerkingen in art nouveau en art deco van diverse Brusselse art-nouveau- en art-decowoningen. 

Of wat dacht u van het houten Mariaretabel van Borman uit de vroege 16e eeuw? Zes beeldjes ervan werden in december 1914 gestolen uit de Sint-Gorikskerk in het Henegouwse Boussu-lez-Mons. In 2006 gaf een Nederlandse kunstliefhebber de beelden aan de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Toen het Museum Boijmans Van Beuningen de beeldjes vorig jaar uitleende aan Museum M in Leuven om ze daar tentoon te stellen, liet het kerkbestuur van Boussu er beslag op leggen. Het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen schenkt de zes gestolen altaarbeeldjes nu terug aan de Sint-Gorikskerk. Na de restauratie zullen de zes beeldjes na meer dan 100 jaar terugkeren naar de kapel van Boussu.

Ga zelf op onderzoek

Op de website van het KIK vindt u meer informatie over de aanwezige kunstwerken en uitgelichte thema’s die aan bod komen tijdens de opendeurdag. De meest actuele info vindt u op de Facebookpagina van het KIK.

U kunt het KIK doorlopend bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur, zonder inschrijving en met vrije toegang.

Snuif alvast de sfeer op in onderstaande fotoreportage:

Toelichting studie radiografie © KIK-IRPA, Brussel
Maak kennis met textielrestauratie © KIK-IRPA, Brussel
Ga zelf op onderzoek © KIK-IRPA, Brussel


Foto's: © KIK-IRPA, Brussel

Julie Lambrechts