Erfgoed op de Dag van de Wetenschap

Bezoeker met headset in het AfricaMuseum. © FARO, Foto: Jan Locus

Op zondag 27 november is het naar goede jaarlijkse gewoonte tijd voor de Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement van Vlaanderen en Brussel.

Het evenement, dat inmiddels aan zijn 12e editie toe is, richt de spots voluit op wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties. Jonge en oudere nieuwsgierigaards en ontdekkers maken op een originele en creatieve manier kennis met de straffe toepassingen en ontwikkelingen die ons leven vandaag en morgen beïnvloeden.

Erfgoed en wetenschap

Ook voor erfgoedliefhebbers staat er overigens heel wat op het programma. Zo kunt u bijvoorbeeld naar een lezing over de circulaire gevelsteen voor DING, komt u te weten wat archeobotanische plantenresten ons vertellen over de textielproductie vroeger, maakt u kennis met het materiaal glas in al zijn facetten, wordt u ingewijd in de Turkse taal en cultuur en leert u schimmels herkennen op archiefmateriaal.  

Bent u nog op zoek naar inspiratie voor Erfgoeddag 2023? Ook dan kunt u zondag iets bijleren, onder meer over dierenrechten en tekenbeten. En wat hebben apenpokken, lintwormen en hondsdolheid met elkaar gemeen? Of wat dacht u van cohousing met wilde dieren: leer meer over allerhande insecten in huis via speurderskaarten.

In het rijke programma vindt u vast wel iets van uw gading. Meer informatie vindt u via het activiteitenoverzicht. Let op: voor sommige activiteiten moet u vooraf inschrijven! 

Vanwege het grote digitale succes tijdens de coronapandemie, zal ook dit jaar weer een portie digitaal te ontdekken zijn als aanvulling op de vele fysieke activiteiten. Geen zin om naar de ene of andere locatie te crossen? Experimenteer dan vanuit je eigen living. Deze digitale activiteiten blijven trouwens ook na de Dag van de Wetenschap actief, zodat u in alle vrijheid en op eigen tempo kunt kennismaken met een reeks verrassend interessante video's, workshops, lezingen en games.

Praktisch

Website Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid en wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, STEM-academies, musea, bedrijven en federaties.

Foto: bezoeker met headset in het AfricaMuseum. © FARO, Foto: Jan Locus

Julie Lambrechts