De rode draad is suiker

Suiker

De stad Tienen heeft samen met diverse partners een nieuw concept uitgewerkt voor de Erfgoedsite Tienen. Z.O.E.T., wat staat voor ‘Zone voor Ontmoeting, Erfgoed en Toerisme’, zal naast twee musea ook een ontmoetingscentrum met cafetaria, een streekshop en het toeristisch onthaal herbergen.

Het idee is om het rijke aanbod aan landbouw, landschap, innovatie, erfgoed en consumptie dat zich vooral buiten de muren bevindt, beter toegankelijk te maken. Zo zal de informatie over de teelt en verwerking van suikerbieten gecombineerd worden met een bezoek aan een biotechnologiebedrijf dat suikerbieten verwerkt, een fietstocht langs de bietenvelden, of een deelname aan een kookworkshop.

Welke gevolgen heeft dit voor de bestaande musea?

Het Suikermuseum in Tienen sloot definitief zijn deuren op zondag 16 april 2017. 

Het Toreke blijft wel open en wordt pas in een latere fase  van Z.O.E.T. omgevormd tot een museum over de stad en de regio, van de prehistorie tot de moderne tijd. 

Julie Lambrechts