De rode draad is suiker

De stad Tienen heeft samen met diverse partners een nieuw concept uitgewerkt voor de Erfgoedsite Tienen. Z.O.E.T., wat staat voor ‘Zone voor Ontmoeting, Erfgoed en Toerisme’, zal naast twee musea ook een ontmoetingscentrum met cafetaria, een streekshop en het toeristisch onthaal herbergen.

Het idee is om het rijke aanbod aan landbouw, landschap, innovatie, erfgoed en consumptie dat zich vooral buiten de muren bevindt, beter toegankelijk te maken. Zo zal de informatie over de teelt en verwerking van suikerbieten gecombineerd worden met een bezoek aan een biotechnologiebedrijf dat suikerbieten verwerkt, een fietstocht langs de bietenvelden, of een deelname aan een kookworkshop.

In de loop van 2018 krijgt Z.O.E.T. concreet vorm, in 2020 wordt het project afgerond.

Welke gevolgen heeft dit voor de bestaande musea?

Het Suikermuseum in Tienen sluit definitief zijn deuren op zondag 16 april. Wie het museum nog een laatste maal wil bezoeken, is welkom van zaterdag 1 april tot zondag 16 april 2017. De toegang is voor de gelegenheid volledig gratis. Het museum laat u kennismaken met suiker in al zijn aspecten, van suikerbietenteelt, de productie tot diverse toepassingen van suiker.

Het Toreke blijft wel open en wordt pas in 2020, tijdens de tweede fase  van Z.O.E.T., omgevormd tot een museum over de stad en de regio, van de prehistorie tot de moderne tijd. Op dit moment loopt hier de tentoonstelling ‘Vijand, vriend en vrijer’ over het leven in het bezette Tienen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Julie Lambrechts