De Erfgoed Challenge trekt dit jaar naar … Doornik!

Het beeld Onze-Lieve-Vrouw in Doornik, © KIK

Het beeld Onze-Lieve-Vrouw in Doornik heeft de hoofdprijs weggekaapt bij de prestigieuze Erfgoed Challenge van 2022. Het is de tweede keer dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) de prijs uitreikt.

Met de Erfgoed Challenge wil het KIK kunstschatten en monumenten onder de aandacht brengen en via brede participatie een betere zorg bieden. In aanloop naar 2030, de 200e verjaardag van België, restaureert het KIK elk jaar een erfgoedschat en brengt die zo in het hart van de mensen. 

Op zondag 27 november 2022 eindigde de stemcampagne voor de Erfgoed Challenge 2022. Vorig jaar stemden in totaal 14.980 mensen, een recordaantal, op hun favoriete erfgoed. Met 4.633 stemmen kwam de Onze-Lieve-Vrouw uit Doornik als favoriet uit de bus. Het object werd door de commissie verkozen tot hoofdwinnaar.

Het werk is geliefd bij de inwoners van Doornik, meldt het KIK. "Tussen het dubbele romaanse portaal dat leidt naar het schip van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik, erkend als Unesco Werelderfgoed, staat een opmerkelijk beeld van Maria met kind, bekend als het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Al sinds de 14e eeuw verwelkomt het bezoekers, pelgrims en koningen."

De Onze-Lieve-Vrouw werd ingestuurd door de Vrienden van de Kathedraal van Doornik vzw. Als hoofdwinnaar ondersteunt het KIK deze organisatie een jaar lang bij haar communicatie en fondsenwerving. En dankzij de Publieksprijs ontvangt het een korting van 5.000 euro op de restauratie van het stuk.

Foto: © KIK

Julie Lambrechts