Best practices centraal op symposium 'Asbest blootgesteld'

Een asbestpak dat eigenlijk onderin de mand van Panamarenko’s Aeromodeller gepresenteerd moet worden © SMAK

Op maandag 6 december organiseert het War Heritage Institute (WHI) het symposium Asbest blootgesteld. Het evenement, dat door COVID-19 noodgedwongen twee keer moest worden uitgesteld, zoomt met praktijkgerichte voorbeelden uit de eigen collectie en het bredere Belgische museumveld in op het management van gevaarlijk erfgoed.

In 2014 werd een 'asbestafbouwplan' goedgekeurd dat als doel heeft België asbestveiliger te maken tegen 2040. Maar wat met de museumsector, die asbesthoudende objecten in collecties conserveert en als te bewaren erfgoed beschouwt? Vanuit die bezorgdheid zette ETWIE de schouders onder een tweejarig asbestproject, waarin onder meer ook het WHI museumpartner is.

Sensibiliseren en expertise delen

Het WHI wil de erfgoedsector in België mee helpen sensibiliseren over het gevaar van schadelijk erfgoed en het gebruik van gevaarlijke producten in museumcollecties. Een museumorganisatie is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers en publiek. Nochtans is de bewustwording van het beheer van zogenaamde gevaarlijke materialen in een museumomgeving een vrij recent fenomeen. Museumvoorwerpen die schadelijke stoffen bevatten worden al decennialang opgeslagen, behandeld en tentoongesteld zonder dat de nodige beschermende maatregelen werden genomen voor het personeel of de bezoekers. Of het nu gaat om een gebrek aan kennis of mogelijkerwijs om schuldige nalatigheid, de langetermijngevolgen voor mens en omgeving kunnen nefast zijn.    

Tijdens het symposium Asbest blootgesteld:

  • deelt het WHI ervaringen en expertise die het opbouwde bij het verplaatsen en tentoonstellen van militaire museumobjecten, vervaardigd uit 100% asbest;
  • krijgt u meer informatie over hoe u gevaarlijk erfgoed kunt detecteren, behandelen, consolideren, verplaatsen, verpakken en/of tentoonstellen;
  • verneemt u hoe u objecten asbestveilig kunt tentoonstellen en bewaren, met voorbeelden uit het museumveld. 

Bekijk het programma via deze link.

Praktisch info

  • Deelnemen aan het symposium op maandag 6 december is gratis. Inschrijven is verplicht en kan via e-mail bij Ilse Bogaerts Ilse.bogaerts@whi.be.
  • De studienamiddag, in het Frans en het Nederlands, vindt plaats in een covidveilige ruimte (WHI, Forum Bordiauhal, Jubelpark 3, 1000 Brussel), met controle van het Covid Safe Ticket. 

Foto: Een asbestpak dat eigenlijk onderin de mand van Panamarenko’s Aeromodeller gepresenteerd moet worden © SMAK 

Julie Lambrechts