Een calamiteit in uw collectie! Wat nu gedaan? Hands-onworkshop voor collectiebeheerders

Stel: als gevolg van een calamiteit zijn verschillende objecten gevallen, gebroken, vochtig of doornat geworden of bedekt met een laag stof of roet. Eenmaal de calamiteit onder controle, is het aan de collectiebeheerder(s) om de eerste schade vast te stellen en de al of niet beschadigde collectieonderdelen in veiligheid te brengen. Op 5 en 6 oktober organiseert FARO, i.s.m. Helicon Conservation Support, een tweedaagse hands-onworkshop collectiehulpverlening of CHV voor collectiebeheerders in de provinciale brandweerschool op Campus VESTA te Ranst.

Hoe begint u aan collectiehulpverlening? Wat krijgt prioriteit? Hoe verdeelt u de taken en logistiek? Hoe transporteert u beschadigde voorwerpen? Stabiliseert u de objecten eerst on-site of vertrekken ze meteen voor behandeling naar een atelier off-site? Deze en vele andere beslissingen moet u als collectieverantwoordelijke in de nasleep van een calamiteit met kennis van zaken kunnen nemen. Dit alles met maar één doel voor ogen: verdere schade aan de stukken vermijden.

Tijdens deze workshop leert u wat er allemaal bij komt kijken om na een calamiteit op een verantwoorde manier een reddingsactie voor uw collectie op te zetten. Aan de hand van praktische opdrachten, waarbij objecten ter plaatse uit hun benarde situatie moeten worden gered, wordt aangeleerd wat u wel en vooral ook best niet doet na een calamiteit. Mis dit niet! Inschrijven kan nog tot 26 september. Plaatsen zijn beperkt tot maximum 15 deelnemers.

Kom vooral niet in uw zondagse pak, want we steken letterlijk de handen uit de mouwen! You will get dirty.

Jürgen Vanhoutte