Muren op de schop!

Jeugdboekenmaand 2024, een initiatief van Iedereen Leest, Beeldmerk ©Tom Schamp & Kris Demey

In een jaar waarin het UEFA Europees kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France elkaar voor de zomerse voeten liepen, mag het niet verbazen dat sport en spel ‘hot’ zijn. Dat vond ook Iedereen Leest, de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering. Van 1 tot 31 maart 2024 wijdde ze haar jaarlijkse Jeugdboekenmaand aan het thema ‘Sport en spel’. Nieuwsgierig als we zijn, namen we een kijkje en leerden uit hun aanpak. Inspiratie voor Erfgoeddag 2025!

Samenwerking

Wat meteen opvalt, is dat over het muurtje kijken en de handen in elkaar slaan een evidentie bleek tijdens deze Jeugdboekenmaand. Musea en erfgoedbibliotheken gingen in zee met theatergezelschappen en ontwerpstudio’s, openbare bibliotheken werkten samen met cultuurcentra, en in scholen namen acteurs en muzikanten van cultuureducatieve organisaties de klas over. Altijd met een gedeelde focus op sport en spel. Samen spelen werd hier dus samen werken en muren slopen.

Jenga blokkentoren. Foto: BobMcEvoy via Pixabay


 

Bewegend kind. Foto: Sebastian Pandelache via Unsplash

Maar organisaties haalden ook hun eigen muren neer en lieten de wereld binnen voor de Jeugdboekenmaand-marathon, waarbij een lezende sporter en een sportende lezer door vijf Vlaamse provincies trokken met een leesfiets. Op hun tocht ontmoetten ze verschillende professionele sporters, schrijvers en illustratoren. Samen namen ze in sportclubs, bibliotheken, boekhandels en (sport)scholen deel aan activiteiten voor en met kinderen en jongeren.

Embodied learning

Een inspirerende aanpak die het onthouden waard is, is die van ‘embodied learning’. Daarbij werd een link gelegd tussen bewegen en het voorlezen van verhalen. Kinderen legden een rechtstreekse link tussen de bewegingen die ze maakten en de inhoud, woorden en personages van een verhaal. Het doel hiervan was tweeledig. Enerzijds werden kinderen gemotiveerd meer te bewegen tijdens de schooldag, anderzijds hielpen de bewegingen hen om de geleerde woordenschat te verwerken en inzicht te krijgen in een verhaal.


Ook erfgoedorganisaties kunnen hiermee aan de slag. Werp eens een bewegings-blik op uw erfgoed. Kan u een dynamiek creëren door kinderen het erfgoed te laten doen of zijn? Kan u een schilderij laten uitbeelden, de totstandkoming van een archiefstuk laten naspelen? Nood aan inspiratie of zin in samenwerking? Neem dan een kijkje bij het uitgebreide cultuureducatief aanbod van de Jeugdboekenmaand.

Wij leerden alvast dat krachten bundelen loont. Het levert activiteiten op die niet enkel de blik van de deelnemer, maar evenzeer die van de organisator kunnen verbreden. Muren op de schop, dus!

Meer weten?

Erfgoeddag

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Afbeeldingen: Jeugdboekenmaand 2024, een initiatief van Iedereen Leest, Beeldmerk © Tom Schamp & Kris Demey / Jenga blokkentoren. BobMcEvoy via Pixabay / Bewegend kind. Sebastian Pandelache via Unsplash

Joke Beyl