Archipelproject | Stortvloed aan publicaties

Logo Archipel

Vandaag 6 mei 2011 verschenen een hele reeks teksten met projectresultaten, 'deliverables' in het jargon van wetenschappelijke projecten, van het Archipelproject.

Wat werd gepubliceerd?
Archipel is een zeer breed project rond digitaal archiveren waardoor zeer verschillende onderwerpen aan bod komen:

Twee rapporten gaan over valorisatie van digitaal erfgoed. Archipel bestudeerde de stand van zaken op vlak van digitale ontsluiting en archivering in Vlaanderen. Valorisatiemodellen werden ontwikkeld voor verschillende doelgroepen: onderwijs, onderzoek en de culturele industrie. In het tweede rapport wordt gefocust op het publiek voor digitale cultuur en de strategieën om deze doelgroepen te bereiken.

Enige tijd geleden stond reeds een eerste tekst op de Archipelsite over opencontentlicenties voor audiovisueel online archief. Intussen vond een bevraging plaats over het gebruik van Creative Commons-licenties in de culturele sector. Het betreft zowel de erfgoedsector, de podiumkunsten als de beeldende en audiovisuele kunsten. De resultaten van deze bevraging zijn nu beschikbaar.

Ook de techneuten onder ons worden niet vergeten, integendeel. Een van de belangrijkste onderdelen van het project is de bouw van een demonstrator van een langetermijnarchief met daaraan gekoppeld allerhande ontsluitingsmodules voor verschillende doelgroepen (onderwijs, artistiek hergebruik …). Over verschillende onderdelen van deze demonstrator verschenen nu deliverables. Ze behandelen onder meer transcodering (migratie), linked open data, SPARQL en metadata harvesting met OAI-PMH.

U vindt deze teksten op de projectsite van Archipel

In de komende maanden mogen we nog meer projectresultaten verwachten waaronder een online handboek voor het digitaliseren van geluid en bewegend beeld, een strategische roadmap voor duurzaam archiveren, een rechtsvergelijkende analyse met aanbevelingen en een voorbeeldofferte voor het uitbesteden van langetermijn digitale bewaring en nog veel meer.

Archipel komt naar u toe
De communicatie over de resultaten van het Archipelproject beperkt zich niet tot het publiceren van deliverables. Archipel wordt in de loop van 2011 voorgesteld op verschillende evenementen. Noteer alvast in uw agenda:

  • Het Theaterfestival (25/08-03/09/2011): hier stellen we de ontsluitingsmodule over toneelgeschiedenis voor.
  • Informatie aan Zee (15 en 16/09/2011): op de eerste dag van deze beurs voor het archief- en bibliotheekwezen vinden presentaties plaats over de verschillende deelaspecten van het project.
  • Het slotevenement van Archipel (16/11/2011): het project wordt afgesloten met een groot evenement waar de onderzoeksresultaten worden voorgesteld. Meer concrete informatie volgt in de komende maanden.
  • DISH (06-09/12/2011): DIgital Strategies for Heritage is de tweejaarlijkse internationale conferentie van Erfgoed Nederland en DEN. Archipel presenteert er onderzoeksresultaten.
Jeroen Poppe