Microfilm digitaliseren

Digitaliseren van microfilm

Vorige week organiseerde FARO een studienamiddag over het digitaliseren van microfilm. Hans van Dormolen (auteur van heel wat Metamorfozerichtlijnen) dompelde ons onder in de wereld van zowel het microfilmen als het digitaliseren van microfilm. In dit bericht doen we een greep uit de informatie die we op 8 december te horen kregen. We geven u ook enkele verwijzingen mee naar meer diepgaande informatie. Tot slot nemen we ook een paar vragen van cursisten in het bericht op.

Download de presentatie van Hans van Dormolen, Scannen microfilms, het hoe, wat en waarom (pdf).

Enkele aandachtspunten uit de voordracht:

  • Digitaliseer alleen 35 mm microfilm. Aan andere formaten kan je best niet beginnen.
  • Hoe kan je de kwaliteit van de gedigitaliseerde microfilm nameten zonder testkaarten? Je kan toch een inschatting maken met behulp van een microscoop. Zet de uitvergroting op maal 60. Vergelijk de digitale kopie en het analoge origineel in de hoeken en in het centrum. Indien je beleving van beide identiek is, is dit reeds een goed teken.
  • Metamorfoze heeft de intentie in 2012 een testkaart voor het digitaliseren van microfilm uit te brengen. Dit zal toelaten de kwaliteit van de scans objectief te meten.
  • De kwaliteit van microfilmscanners is bedroevend laag. Dit is onder meer te wijten aan het digitaliseren terwijl de film in beweging is. Indien deze zou stilstaan tijdens het digitaliseren, levert dit naar alle waarschijnlijkheid een betere kwaltiteit op.
  • Microfilmscanners leveren een beter resultaat bij het digitaliseren van positieve film dan bij het digitaliseren van negatieve film.
  • Een microfilmscanner scherp stellen, doe je best niet softwarematig. Open het toestel en stel de lens manueel bij.
  • Ontdoe de film van stof alvorens te digitaliseren.
  • Zelf microfilm digitaliseren is zeer ingewikkeld. Uitbesteden is aan te raden. Geef targets mee ter controle.
  • Vraag: "Loont het te moeite twee jaar te wachten met digitaliseren? Zal de kwaliteit dan beter zijn?" Antwoord: "Ja."
  • Vraag: "Is het microfilmen van documenten vandaag de dag compleet achterhaald?" Antwoord: "Ja, maar ... microfilm wordt nog steeds gezien als een medium dat informatie gedurende 500 jaar op een betrouwbare manier kan bewaren. Wie durft te zeggen hoe lang we digitale informatie op een betrouwbare manier kunnen bewaren?"

Tot slot vindt u in bijlage een verslag van een onderzoek naar de haalbare kwaliteit bij het OCR'en van gedigitaliseerde microfilm.

Jeroen Poppe
Microfilm
OCR: Tekstherkenning
Metamorfozerichtlijnen
Cursus
Lezing of presentatie