Oproep Letterenhuis: wie verdient een biografie?

Campagnebeeld biografiejaar Letterenhuis

Bij de start van November Boekenmaand lanceert het Letterenhuis samen met De Standaard der Letteren een oproep naar het brede publiek: wie verdient een biografie?

Waarom een biografie?

Biografieën van schrijvers zijn [al een hele tijd] niet meer weg te denken uit de boekhandel. Recent verschenen de levensverhalen van Vlaamse auteurs als J.M.H. Berckmans, Paul Méral, Emmanuel de Bom en Hendrik Conscience. Ook de biografieën van Louis Paul Boon, Jeroen Brouwers, Hugo Claus, Ivo Michiels en Paul van Ostaijen zijn in voorbereiding.

Voor het Letterenhuis hét moment om nog meer in te zetten op dit genre. Nele Hendrickx, directeur van dit archief, licht toe: “Het Letterenhuis bewaart als het literaire archief van Vlaanderen vele kilometers en terabytes aan ontgonnen én onontgonnen materiaal. Veel archiefstukken dus om te (her)ontdekken: dozen met dagboeken, foto’s, vergeelde en soms verzegelde briefwisseling, vergeten harde schijven … We buigen ons vanaf dit najaar over ‘de biografie’: schrijversbiografieën, memoires, autofictie en egodocumenten. Dat doen we niet alleen via deze oproep, maar ook via voorstellingen, schrijfworkshops, lezingen, depotbezoeken, ontmoetingen en een colloquium over de biografie. Is dit het ultieme genre is om iemands bestaan te eren en zo aan de vergetelheid te ontrukken? En zo ja, in welke vorm?”

Iedereen kan zijn stem uitbrengen op deze shortlist van tien namen van mensen uit de culturele wereld van wie het Letterenhuis archief bewaart. Kies uw favoriet!

© Foto: Stad Antwerpen/Letterenhuis

Blinde vlekken

Daarnaast kunt u ook zelf een andere Vlaamse schrijver, dichter of kunstenaar nomineren. Nele Hendrickx: “We selecteerden samen met de Standaard der Letteren tien mannen en vrouwen: auteurs, dichters en kunstenaars die volgens ons het (her)ontdekken waard zijn en van wie we veel archief bewaren. Daarnaast verdienen zeker ook andere archieven en nalatenschappen van schrijvers onze aandacht, die niet in de shortlist belandden of die momenteel nog niet in het Letterenhuis bewaard worden. Omdat we elkaar misschien nog onvoldoende kennen of niet zo gauw weten te vinden. We willen dan ook graag meer aansluiting vinden bij de generatie die niet zozeer ‘klassieke’ biografieën leest of schrijft maar ze wel tekent, zingt of op een andere manier verbeeldt. We willen ook het archiefmateriaal van deze makers bewaren.”

Stemmen maar!

Tot en met 30 november kunt u deelnemen aan de online poll. Van de drie meest genoemde auteurs wordt in het voorjaar van 2023 alvast een biografische schets gemaakt en in de Standaard der Letteren gepubliceerd.

Foto's: Campagnebeeld biografiejaar Letterenhuis. © Foto: Stad Antwerpen/Letterenhuis 

Jelena Dobbels