Ontdek hoe erfgoedbibliotheken meerstemmig en inclusief werken

Overlegplatform 2021 © Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Op vrijdag 15 september organiseren de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de VVBAD het tiende Overlegplatform erfgoedbibliotheken. Dat is het forum voor dialoog, informatie-uitwisseling en samenwerking voor medewerkers van erfgoedbibliotheken uit Vlaanderen en Brussel.

Meerstemmigheid en inclusief werken

Plaats van afspraak is M Leuven. In de voormiddag delen collega's hun kennis en ervaring over meerstemmigheid en inclusief werken.

Sarah Fierens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken) vertelt hoe de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) inzet op een meer diverse collectie met aandacht voor verschillende stemmen, en de knelpunten die ze daarbij ervaren. Jonas Van Mulder (KADOC) stelt de eerste resultaten voor van het onderzoek over gevoelige termen binnen het Europese project DE-BIAS. Hoe achterhaalt u welke termen gevoelig zijn en hoe past u uw catalogusinfrastructuur daaraan aan?

In de namiddag licht onze directeur Olga Van Oost toe hoe FARO zijn diversiteitsplan opstelde. Daarnaast geeft de Luisterpuntbibliotheek tips over het afstemmen van uw  website en catalogus op de noden van mensen die slechtziend of blind zijn. KU Leuven Bibliotheken belicht ten slotte hoe fysieke infrastructuur kan aangepakt worden om meer inclusief te werken.

Ontmoeting

Er is ook voldoende tijd om te netwerken, onder meer tijdens de lunch, het bezoek achter de schermen bij M Leuven en de afsluitende receptie.

Een gedetailleerd overzicht van het programma en praktische informatie vindt u in de kalender van FARO. Deelnemen is gratis, maar inschrijven vóór 7 september 2023 is verplicht via het inschrijfformulier.

Foto: Overlegplatform 2021 © Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Jelena Dobbels
Vlaamse erfgoedbibliotheken
vvbad
meerstemmigheid
inclusie
Evenement
Studiedag