Onderzoek preservering digitale privaatrechtelijke archieven en collecties

Floppy disks. George Chernilevsky via Wikimedia Commons, publiek domein

Beheert u als privaatrechtelijk archief digitale archieven en collecties? AIDA onderzoekt uw preserveringsnoden via een bevraging. U krijgt ook de kans om feedback te geven op een veldtekening over dit thema.

SCALA

Het onderzoek kadert in het project SCALA. Dit is een haalbaarheidsstudie van negen erfgoedinstellingen in Vlaanderen en Brussel, die zich hebben verenigd in het samenwerkingsverband AIDA: ADVN, Amsab-ISG, AMVB, Archiefpunt, AVG-Carhif, CAVA, Letterenhuis, meemoo en Vlaams Architectuurinstituut. Het project onderzoekt hoe born-digital privaatrechtelijke archieven en collecties kunnen bewaard worden via een gedeeld preserveringssysteem.

Onderzoek

Op verzoek van het Departement Cultuur, Jeugd en Media onderzoekt dit team de behoeften van archief- en collectiebeheerders in de cultureel-erfgoedsector, op het gebied van preservering van digitale privaatrechtelijke archieven en collecties. Help mee om deze noden in kaart te brengen. Vul de bevraging in (tot 31 maart)!

U krijgt ook de mogelijkheid om (optioneel) feedback te geven op een eerste versie van een veldtekening over dit onderwerp. Deze veldtekening wil een antwoord bieden op volgende vragen:

  • Wat zijn digitale archieven en collecties in een privaatrechtelijke context?
  • Wie zijn de beheerders van deze archieven en collecties?
  • Welke diensten bieden aanbieders voor digitale preservering aan?
  • Welke behoeften ondervinden de beheerders?
  • Wat zijn de knelpunten waarmee de beheerders worden geconfronteerd?

Foto: Floppy disks. George Chernilevsky via Wikimedia Commons, publiek domein

Jelena Dobbels