#EmpoweringArchives op Internationale Archiefdag

Foto: Jan Antonin Kolar via Unsplash

Woensdag 9 juni is het Internationale Archiefdag. Dé dag waarop archieven en het archiefberoep in de schijnwerpers staan. Hou de socialemediakanalen in de gaten voor inspirerende archiefverhalen!

Empowering Archives

Internationale Archiefdag is een initiatief van de International Council on Archives (ICA). Via een wisselend jaarthema wordt de waarde van archieven en het archiefberoep belicht. Sinds 2019 wordt dit zelfs gekaderd binnen een ruimere Internationale Archiefweek.

Dit jaar is het thema #EmpoweringArchives: transparantie, samenwerking en meerstemmigheid. Archieven en archiefprofessionals spelen een belangrijke rol in het garanderen van verantwoordingsplicht en het transparant openstellen van informatie. Daarnaast wordt samenwerken met andere (archief)instellingen steeds belangrijker. Ten slotte is er in de sector ook meer oog voor diversiteit en meerstemmigheid.

Organisaties worden opgeroepen om rond deze thema’s workshops, congressen, digitale tentoonstellingen, podcasts en webinars op te zetten op Internationale Archiefdag (#IAD2021) en tijdens Internationale Archiefweek (#IAW2021). Hier vindt u het volledige programma.

#IAD2021 in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen springen veel archieven en organisaties op de kar. Zo maakte Archiefpunt – de dienstverlenende organisatie die mensen wil informeren en sensibiliseren over private archieven – een video over wat een archief precies is. Het filmpje is een onderdeel van de online toolbox, die op een laagdrempelige manier informatie aanbiedt over archiefzorg. 


Het Ieperse stadsarchief focust via een online tentoonstelling op internationale samenwerking met archieven uit Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Estland, Finland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Slovakije en Slovenië. De tentoonstelling heeft het thema ‘fietsen’, een sport die mensen verbindt over de landsgrenzen heen, en belicht de rijkdom aan archiefdocumenten die hierover te vinden is. Er is ook een Engelstalige brochure aan gekoppeld. 

De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) bericht over een aantal archiefprojecten met een meerstemmige erfgoedbenadering. Daarnaast roept de VVBAD ook op om op sociale media archiefervaringen te delen over transparantie, samenwerking en meerstemmigheid met de hashtag #InterationaleArchiefdag. Hou vandaag dus Facebook, Twitter en Instagram in de gaten voor meer inspirerende archiefverhalen!

Jelena Dobbels