Cultureel erfgoed van stoel tot stad

Aanleg van een tunnel in de Wetstraat in Brussel (1957). © Louis De Waele Construction, Brussel.

Wie produceert erfgoed in domeinen als architectuur, stedenbouw, bouwbedrijf en vormgeving? Waar vindt u het? Het Vlaams Architectuurinstituut vertelt er u alles over op 19 maart.

Veldanalyse

Het Kenniscentrum van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) maakte een veldanalyse van het cultureel erfgoed, van stoel tot stad. De publicatie werpt een licht op het erfgoed van onze ontworpen omgeving en focust op de domeinen architectuur, stedenbouw, bouwbedrijf en vormgeving. De veldanalyse is opgebouwd rond de vragen:

  • Wie produceert dit erfgoed?
  • Waar vindt u het?
  • Welke uitdagingen en opportuniteiten vormen zich rond dit erfgoed?
  • Hoe ziet de toekomst eruit?

De veldanalyse schetst de toestand van dit erfgoed, hiaten en huidige trends en wijst op kansen en noden die errond ontstaan. Die inzichten vertalen zich in een aantal aanbevelingen voor erfgoedbeheerders, dienstverleners en beleidsmakers. Daarnaast is de publicatie ook een wegwijzer voor ontwerpers en onderzoekers in de verschillende bewaarplaatsen van het cultureel erfgoed.

Hier kunt u de veldanalyse downloaden.

Presentatiemoment

Op 19 maart stelt het Vlaams Architectuurinstituut deze veldanalyse voor bij Amsab-ISG. Vervolgens toetst een panel de inzichten een aanbevelingen aan de eigen praktijken. Amsab-ISG presenteert ten slotte de eigen collectie over architectuur, stedenbouw, bouwbedrijf en vormgeving.

Benieuwd naar dit erfgoed van stoel tot stad? Het volledige programma vindt u in de FARO-kalender.

Foto: Aanleg van een tunnel in de Wetstraat in Brussel (1957). © Louis De Waele Construction, Brussel.

Jelena Dobbels