Collectie van de Gentenaar viert feest

CoGent-box aan Watersportbaan-Ekkergem

Op 22 september 2022 reikte Digitaal Vlaanderen de Vlaanderen Digitaal Awards uit. Daarmee beloont het ondernemingen, overheden en onderwijsinstellingen die meehelpen om de publieke sector in Vlaanderen op een succesvolle manier digitaal te transformeren.

Terwijl de voorbije jaren de ‘beste API’ en de ‘beste toepassing van een API’ beloond werden, werd de blik dit jaar verruimd naar alle digitale transformatieprojecten die een link hebben met de publieke sector. Er waren awards voor ‘het meest inclusieve project’, ‘het meest duurzame project’ en ‘het beste duurzame transformatieproject’. De Collectie van de Gentenaar verzilverde de nominatie als meest duurzame project.

Presentatie in CoGent-box tijdens 'Basiscursus participatie archieven'

Dit project verenigt het erfgoed van het Design Museum Gent, STAM, Industriemuseum, Huis van Alijn en Archief Gent. Deze Gentse erfgoedorganisaties schakelden een aantal versnellingen hoger bij het digitaal toegankelijk maken van hun cultureel erfgoed. Dat laat de erfgoedorganisaties én de Gentse inwoners toe om vrij en creatief gebruik te maken van elkaars objecten, documenten en verhalen.

De focus ligt daarbij expliciet op participatie door de burgers. Een van de einddoelen van het project is immers om Gentenaars meer en beter te laten participeren aan cultuur in de stad en daarmee de sociale cohesie te versterken. De erfgoedorganisaties slaan daarvoor de handen in elkaar met kennisinstellingen en bedrijven uit de creatieve sector: UGent, Inuits, Fisheye, Chase Creative, meemoo, Studio Dott en iDROPS.

Bezoek CoGent-box CoGent-box tijdens Basiscursus participatie archieven

Ontdek de collectie hier digitaal. Of breng een bezoekje aan de CoGent-box. Deze digitale belevingsruimte trekt rond door Gentse wijken en brengt erfgoedobjecten tot leven aan de hand van verrassende verhalen. Tot 6 november staat de CoGent-box aan de Watersportbaan-Ekkergem. Nadien reist hij naar Tolhuis-Sluizeken-Ham en vervolgens krijgt de box een permanente stek in DING, de nieuwe vleugel van Design Museum Gent.

Informatie via: Vlaanderen Digitaal Awards en Collectie van de Gentenaar

Foto's: CoGent-box aan Watersportbaan-Ekkergem en tijdens de 'Basiscursus participatie archieven'

Jelena Dobbels