Charterverzameling KU Leuven gerestaureerd en gedigitaliseerd

Een perkamentrestaurator aan het werk. © KU Leuven

De KU Leuven bewaart de charterverzameling van de oude universiteit Leuven, met stukken van de stichting in 1425 tot 1797. Deze collectie behoort tot het archief van de oude universiteit, dat in 2013 door Unesco werd opgenomen op de lijst van het Memory of the World Register.

In 2018 sloegen het Universiteitsarchief, het Digitaal Labo en het Book Heritage Lab – Illuminare van de KU Leuven de handen in elkaar om de charters te conserveren, digitaliseren en beschrijven. Het project kreeg financiële steun van het Fonds Baillet Latour en de Koning Boudewijnstichting. Eerder deze maand werd de gerestaureerde charterverzameling voorgesteld in de nieuwe charterruimte van het universiteitsarchief.

Vandaag kan iedereen die dat wil kennismaken met deze charters via de nieuwe projectwebsite. De website plaatst de charters in hun context op een tijdlijn, maar onthult ook interessante verhalen over de werking van en het leven aan de universiteit. De documenten geven een unieke kijk op de politieke context en de relaties tussen professoren, studenten en autoriteiten. Ook wie meer wil weten over de restauratie, conservatie en bewaring van deze chartercollectie, kan op de website terecht. Via de catalogus kan elk charter op de website geraadpleegd worden in een viewer met gedetailleerde fotografische documentatie. De beschrijvingen van de charters kunnen geraadpleegd worden in LIAS.

Foto: Een perkamentrestaurator aan het werk. © KU Leuven

Jelena Dobbels