Welkom, Jelena!

Jelena Dobbels

Op 14 april werd het FARO-team versterkt met een nieuwe adviseur archieven en erfgoedbibliotheken. Jelena Dobbels (°1988) is master in de geschiedenis en in de erfgoedstudies. 

In 2011 ging Jelena als onderzoeker aan de slag bij de Vrije Universiteit Brussel. Ze werkte mee aan beleidsonderzoek, onder meer over de maatschappelijke valorisatie van academisch onderzoek en over de culturele en creatieve sectoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarnaast voerde ze diverse onderzoeksprojecten en lesopdrachten uit in het veld van architectuurgeschiedenis, erfgoed en monumentenzorg. Jelena: "Ik specialiseerde me in architectuurhistorisch onderzoek naar de 19e- en 20e-eeuwse bouwsector en doctoreerde in 2018 met een proefschrift over de beroepsgeschiedenis van algemene aannemers en hun positie in de Belgische bouwsector. In september 2021 verschijnt de wetenschappelijke uitgave van dit doctoraat bij Academic & Scientific Publishers (A.S.P.): Building a Profession. A History of General Contractors in Belgium (1870-1970)." 

"Als onderzoeker bracht ik heel wat tijd door in archieven en bibliotheken", aldus Jelena. "Ik deed er niet enkel gebruikservaring op maar bouwde ook een netwerk op met archivarissen en archief- en bibliotheekmedewerkers in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest." Daarnaast besteedde ze veel tijd en aandacht aan het opsporen en raadplegen van (niet-geïnventariseerde) archieven van aannemersbedrijven en hun beroepsverenigingen. Dat leidde onder meer tot een samenwerking met de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA), waarvoor Jelena een publieksboek schreef naar aanleiding van hun 140e verjaardag (te verschijnen eind 2021).

Haar interesse in bedrijfserfgoed en bedrijfsarchieven uit de bouwsector mondde ook uit in samenwerkingen met ETWIE (Stuurgroep bedrijfserfgoed) en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi, Stuurgroep bouwbedrijf). Zo is Jelena curator van de tentoonstelling Bouwbedrijf die het VAi in oktober 2021 in Oostende organiseert tijdens het Festival van de Architectuur. 

Met deze onderzoekservaring en passie voor archieven en erfgoed startte Jelena op 14 april 2021 als adviseur archieven (culturele erfgoedwerking) en erfgoedbibliotheken bij FARO. Ze is er het aanspreekpunt van deze deelsectoren en maakt deel uit van de Werkgroep Beleid. Samen met collega’s als Gregory Vercauteren, Elien Doesselaere, Anne Milkers, Olga Van Oost, Mieke Van Doorselaer en Jeroen Walterus zal ze beleidsontwikkelingen opvolgen en acties met betrekking tot sectorale netwerking organiseren.

Contact

Faro