Welk beeld en geluid zit er in uw archief?

Muziekcassette, CC0

VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering, wil zoveel mogelijk audiovisueel materiaal redden van de ondergang. Op 27 oktober, de Dag van het Audiovisueel Erfgoed, werd die missie in de kijker gezet met de lancering van Ken je drager. Met deze handige tool komt u te weten welke audiovisuele dragers u bezit en hoe u er het beste mee omgaat.

De website kenjedrager.be is opgebouwd rond drie vragen:

1. Hoe identificeer ik audiovisueel materiaal?
Er zijn een pak audiovisuele dragers ontwikkeld, analoog en digitaal. Aan de hand van enkele specifieke vragen komt u te weten welke u in handen hebt: een Hi8, een VHS of misschien wel een Betacam.

2. Heeft mijn audiovisueel materiaal erfgoedwaarde?
Misschien heeft uw materiaal wel een historisch of wetenschappelijk belang? In dat geval wordt u doorverwezen naar een erfgoedbeherende instelling. Zij willen het materiaal misschien opnemen in hun collectie. Wie weet komt het dan terecht in een van VIAA’s digitaliseringsprojecten.

3. Hoe bewaar ik mijn audiovisueel materiaal en kan ik dit laten digitaliseren?
Op de website kunt u terecht voor antwoorden op vragen als: bewaar ik een filmrol liggend of rechtop? Moet ik rekening houden met temperatuur en vocht voor het bewaren van mijn audiocassettes? U krijgt tips over hoe u audiovisueel materiaal het best bewaart en wordt op weg geholpen om uw dragers te digitaliseren. Op de website vindt u onder meer een overzicht van digitaliseringsfirma’s en een template die gerichte vragen helpt stellen aan deze firma's.

VIAA verzamelde deze kennis in verschillende digitaliseringsprojecten en goot die in samenwerking met PACKED in deze handige tool. Zo worden niet alleen de partners, maar iedereen die beeld en geluid duurzaam wil bewaren, ondersteund.

Bron: VIAA / Ken je drager

faro