Traditiedragers en musea: projectoproep

Knoop, CC0

Het project Intangible Cultural Heritage and Museums (IMP), met Werkplaats immaterieel erfgoed als Vlaamse partner, wil de samenwerking tussen musea en immaterieel-erfgoedgemeenschappen stimuleren en lanceert daarom een oproep voor traditiedragers uit Vlaanderen. Ziet u wel wat in een mogelijke samenwerking met een museum om uw techniek of traditie te borgen? Dan is deze oproep helemaal voor u!

Broedt u op een idee voor een out-of-the-box project of performance over of met uw traditie of techniek? Hebt u een innovatief tentoonstellingsconcept klaarliggen dat u heel graag in een (bepaald) museum zou realiseren? Of wilde u  altijd al eens vanuit uw techniek of traditie iets origineels opzetten in samenwerking met een museum? Grijp dan nu uw kans en pitch uw voorstel voor de museale partner van uw dromen.

Bezorg IMP een korte beschrijving van uw idee voor een samenwerking of cocreatie met een museum, rond het immaterieel erfgoed dat u een warm hart toedraagt. Vertel hierin over welke techniek of traditie het gaat, welk innovatief idee u tot uitvoering wil brengen en welk museum u hierbij zou willen betrekken. Het is niet nodig om voorafgaand contact met dit museum te hebben.

Selectiecriteria

  • Uit alle inzendingen wordt op basis van (uitvoerings)potentieel en creativiteit één voorstel geselecteerd door de IMP-stuurgroep dat tot uitvoering zal worden gebracht.
  • Projectvoorstellen dienen ten laatste op 30 september 2018 worden ingezonden.
  • Het geselecteerde project dient te kunnen worden gerealiseerd in het najaar van 2018 en/of het voorjaar van 2019 en zal een presentatiemoment kennen in Mechelen (7 of 8 mei 2019).

Ondersteuning

Om het geselecteerde projectidee samen met een museum tot uitvoering te kunnen brengen, biedt IMP (in Vlaanderen vertegenwoordigd door Werkplaats immaterieel erfgoed):

  • begeleiding en advies;
  • een projectbudget van 1.500 euro (te besteden aan productiekosten, reiskosten, ...);
  • het geselecteerde project wordt bovendien in de kijker gezet in een korte video.

Inspiratie!

Het IMP-project lanceert in elk van de de vijf partnerlanden een oproep voor een cocreatie. In Nederland sloeg het Sint Maarten Beraad uit Utrecht bijvoorbeeld de handen in elkaar met Museum Catharijneconvent. Meer info over deze cocreatie vindt u hier of in onderstaand filmpje.


Vragen? Contacteer Kia Tsakiridis (Werkplaats immaterieel erfgoed) via kia@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be of telefoon: +32 50 51 61 70

Een traject van Werkplaats immaterieel erfgoed i.k.v. het Intangible Cultural Heritage & Museums Project. Meer over IMP vindt u hier.

Foto: CC0

Faro