Stel uw vraag aan de wetenschap

Vraag aan de wetenschap

Wetenschap zit overal: van de virussen in ons bloed, het eten op ons bord of de files op de weg, wetenschap doet er onderzoek naar. Ook in de cultureel-erfgoedsector. Want, bijvoorbeeld, hoe bewaren we kunst het best? En hoe regelen we het klimaat in onze depots en tentoonstellingsruimten? Maar van welke vragen ligt u soms wakker? En kan de Vlaamse wetenschap er een antwoord op bieden?

De zes weken van de wetenschap

Op welke vraag wilt u dat de wetenschap in Vlaanderen een antwoord biedt? Dat wil de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ te weten komen. Tussen 17 april en 27 mei roept de Vlaamse overheid zoveel mogelijk Vlamingen op om hun vragen voor de wetenschap in te dienen op vraagvoordewetenschap.be. Bekende gezichten, zoals Lieven Scheire en Maureen, delen hun vragen in korte video’s. Organisaties kunnen evenementen opzetten om vragen te verzamelen en opiniemakers leggen in opiniestukken uit waarover zij willen dat de wetenschap zich de komende jaren buigt.

Bedoeling van de campagne is ook om de ontvangen vragen te gebruiken als insteek om een Vlaamse Wetenschapsagenda op te stellen. Die agenda zal de Vlaamse wetenschap de komende jaren helpen om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking. Op 14 december wordt de Vlaamse Wetenschapsagenda voorgesteld aan minister Muyters, tijdens het wetenschapsevent Kennismakers.

De campagne is een initiatief van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), in opdracht van Vlaams minister Muyters, bevoegd voor wetenschap en innovatie, in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, zoals de Vlaamse universiteiten en hogescholen.

Meer info: wetenschapsagenda@fwo.be

faro