Presentaties studiedag 'De brug tussen theorie en praktijk. Het opleiden van museumprofessionals in Vlaanderen'

Het Cultureel-erfgoeddecreet zet sterk in op een verdere professionalisering van de erfgoedsector. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het ontwikkelen van expertise in gespecialiseerde domeinen, zoals de museologie. Daarnaast koppelt een nieuw decreet in de beleidsdomeinen onderwijs en werk opleidingen aan beroepscompetentieprofielen. Hiermee wil de Vlaamse overheid de brug tussen opleiding en professionele praktijk versterken.

In deze context kunnen we ons afvragen of er in Vlaanderen nood is aan een aparte opleiding museologie, die competente professionals voor de museumsector vormt. Zo’n specifieke opleiding bestaat momenteel niet in Vlaanderen. In het buitenland daarentegen organiseren instellingen voor hoger onderwijs verschillende soorten opleidingstrajecten voor museumprofessionals.

Met dit colloquium wilden we de twee stakeholders, de museumprofessionals en onderwijsinstellingen samenbrengen en enkele vragen hieromtrent overlopen. Ten eerste, wat is de Vlaamse kwalificatiestructuur en welke mogelijkheden schept dit decreet? Ten tweede, wat zijn de noden in de museumsector, is er vraag naar meer gespecialiseerde beroepsprofielen en competenties? Ten derde, hoe worden museumopleidingen in het buitenland georganiseerd? Hiervoor nodigden we de Reinwardtacademie uit en een uitgebreide Canadese delegatie uit Québec.
Om de dialoog tussen de Vlaamse en de Canadese deelnemers mogelijk te maken, opteerden we ervoor het programma tweetalig Engels/Frans te organiseren.

De presentaties kan u online herbekijken. De hoofdpunten uit het afsluitende debat vindt u in een uitgebreid verslag.

Programma

09.00 - 9.30 uur: Ontvangst en koffie

09.30 - 11.00 uur:  LOW COUNTRIES: Museum Studies in the Low Countries/La formation en muséologie en Belgique et aux Pays Bas

11.00 - 12.00 uur: LOW COUNTRIES: Which competencies do we need? / Quelles compétences sont nécessaires? Reflections from the field / Réflections des professionnels
  • Steven Thielemans (Algemeen directeur musea, bewaarbibliotheken en erfgoed Stad Antwerpen)
  • Manfred Sellink (Conservator Musea Brugge)
  • Olga van Oost (VUB)
  • Léon Smets (FARO)

12.00 - 13.00 uur: Lunch

13.00 - 14.30 uur: CANADA: The conception of Museum Studies at the Universities of Québec / La conception de la formation en muséologie aux universités québécois

14.30 - 15.00 uur: Pauze

15.00 - 16.00 uur: CANADA: New perspectives in Museum Studies / Nouvelles perspectives pour la formation en muséologie

16.00 - 16.45 uur: Debate / Débat onder leiding van Joost Vander Auwera (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en UGent)

16.45 - 17.00 uur: Eindconclusies

faro