Openbare consultatie over het Europees Erfgoedlabel

Mundaneum By Stefaan Van der Biest [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie. Het was oorspronkelijk een intergouvernementeel initiatief dat later door de EU overgenomen werd. Ondertussen zijn er 38 sites die het label dragen. Negentien EU-lidstaten nemen deel en er zijn twee sites in België die het label hebben: Mundaneum in Mons en Le Bois du Cazier in Marcinelle.

Om in aanmerking te komen voor een Europees Erfgoedlabel moet een site van betekenis zijn geweest voor de Europese geschiedenis en cultuur, of voor de oprichting van de Europese Unie, en moet ze de Europese waarden uitdragen. Naast monumenten en cultuurhistorische landschappen komen onder meer ook plaatsen van herinnering, cultuurgoederen en -objecten en immaterieel erfgoed, voor zover ze met een bepaalde plaats verbonden zijn, in aanmerking.

De Europese Commissie lanceerde onlangs een bevraging over dit Europees Erfgoedlabel. Het doel van deze openbare raadpleging is om te onderzoeken welke rol cultureel erfgoed kan spelen om de Europese Unie dichter bij de burger te brengen, met name door middel van het Europees erfgoedlabel. Een tweede doel is om aanvullende informatie over de werking en de resultaten van de eerste zes jaar van de actie (2011-2017) te verzamelen.

Neem deel aan de raadpleging.

Meer informatie over het label is te vinden op de website van het Departement CJM.

Foto: Het Mundaneum in Bergen, houder van het Europees Erfgoedlabel. Stefaan Van der Biest, CC BY-SA 4.0, Wiki Loves Art 2016, Wikimedia Commons.

Faro