Onroerenderfgoedprijs 2020

Campagnebeeld Onroerenderfgoedprijs 2020

Met de Onroerenderfgoedprijs 2020 gaat de Vlaamse overheid voor de vijfde keer op zoek naar beschermd erfgoed dat een speciale vermelding verdient. Deze jaargang staat opnieuw in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Kandidaten kunnen zich tot en met 1 maart 2020 inschrijven. Het prijzengeld voor de winnaar bedraagt 15.000 euro.

De Onroerenderfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan beschermd erfgoed dat recent opviel door goed beheer. Het kan gaan om bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Zowel particulieren, openbare besturen als andere initiatiefnemers kunnen een project indienen. Dit jaar kan alleen erfgoed deelnemen dat op regelmatige basis geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het grote publiek.

Kandidaten voor de wedstrijd kunnen zich online inschrijven tot en met 1 maart 2020. Uit alle deelnemers kiest de jury uiteindelijk drie laureaten. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn favoriete laureaat. Aannemers, ontwerpers en andere uitvoerders maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap. 

Tot de vorige winnaars behoren de Roma, Kasteel Boterberg, schoenfabriek Eperon d’Or en het gildehuis van de Vrije Schippers. Wie dit jaar de Onroerenderfgoedprijs krijgt, weten we op vrijdag 2 oktober 2020.

Voor meer informatie surft u naar www.onroerenderfgoedprijs.be. Op de Facebookpagina van Onroerend Erfgoed blijft u op de hoogte van het laatste nieuws.

Faro